Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sverige:

37 kvinner ble gravide etter at de hadde brukt prevensjonsapp. Nå meldes den til legemiddelverket

Baserer seg på «sikre perioder».

GRAVID LIKEVEL: Etter at 37 kvinner som søkte abort på et sykehus i Stockholm i høst rapporterte å ha brukt appen, blir den nå meldt til Legemiddelverket. . Foto: Natural Cycles
GRAVID LIKEVEL: Etter at 37 kvinner som søkte abort på et sykehus i Stockholm i høst rapporterte å ha brukt appen, blir den nå meldt til Legemiddelverket. . Foto: Natural Cycles Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Appen Natural Cycles baserer seg på at kvinner kan måle og plotte inn kroppstemperaturen hver morgen. Deretter skal algoritmer kunne regne ut når man har eggløsning, og dermed når man har såkalt sikre perioder.

Nå meldes den til det svenske Legemiddelverket, skriver SVT.

37 kvinner ble gravide

Til sammen tok 668 kvinner abort på Södersjukhuset i Stockholm fra september 2017 og fram til årsskiftet. Av disse hadde 37 kvinner blitt uønsket gravide til tross for at de har brukt appen.

- Dette er en ny metode, og vi ser et antall uønskede graviditeter. Derfor melder vi nå dette til Legemiddelverket, sier jordmor Carina Montin til nyhetsbyrået Siren, referert av SVT.

Appen er, som den første i verden, godkjent som prevensjonsmiddel og markedsføres med «ingen bivirkninger».

Da appen ble lansert, fortalte det svenske ekteparet som står bak den, Elina Berglund Scherwitzl og Raoul Scherwitzl, til VG at det er de avanserte algoritmene som gjør den unik.

- Natural Cycles har en algoritme som er så avansert at etter hvert som du har målt temperaturen din over en periode, vil den gjenkjenne syklusen din så godt, at den vil beregne avvik.

- Risiko med alle prevensjonsmidler

Produsentene publiserte en artikkel i The European Journal of Contraception and Reproductive Health Care der de viste til at sju prosent som brukte appen ble gravide. Tilsvarende tall fra WHO for p-piller (ved vanlig bruk), er åtte prosent.

De viser til dette tallet i et skriftlig svar til SVT:

«Ingen prevensjonsmidler er 100 prosent effektivt og uønskede graviditeter er dessverre en risiko med alle prevensjonsmidler. Natural Cycles har en Pearl Index på sju, noe som innebærer en effektivitet på 93%, som vi også kommuniserer.»

I 2015 stoppet det svenske Legemiddelverket markedsføring av appen. I februar fikk den CE-sertifisering fra EU, etter to nye kliniske studer var gjort, ifølge SVT. I dag er det dermed lov å markedsføre appen i hele Europa.

Medisinfaglig lege ved Sex og Samfunn Marius Johnsen sa til KK i 2015 at for at dette skal funke, må man bruke det slavisk.

- ​Dersom du blir syk, har drukket store mengder alkohol eller fått betydelig mindre søvn enn du er vant til, kan dette forstyrre målingene - og hvor pålitelig den er.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!