PRO-GBAGO: Militsen som støtter Gbago patruljerer i gatene i Abidjan, og venter på at Outtaras styrker skal ankomme byen. Foto:
SCANPIX/AFP PHOTO/ISSOUF SANOGO
PRO-GBAGO: Militsen som støtter Gbago patruljerer i gatene i Abidjan, og venter på at Outtaras styrker skal ankomme byen. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/ISSOUF SANOGOVis mer

37 sivile massakrert på Elfenbenskysten

Gbago nekter å gå av.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - President Gbagos styrker massakrerte minst 37 vest-afrikanske flyktninger i en landsby nær grensen til Liberia den 22. mars, sier Human Rights Watch i dag.

I november i fjor var det valg i Elfenbenskysten, og Gbago tapte for sin rival, Alassane Ouattara. Men Gbago nekter å gå av, noe som har resultert i en blodig konflikt.

- Sa de skulle drepe alle
- De drepte folk, og anklaget oss for å være opprørere. Jeg så 25 mennesker bli drept rett foran meg. De drepte kvinner, barn og menn, de sa at de skulle drepe oss alle, sier en mann (34) som bodde i landsbyen som ble angrepet i forrige uke, til Human Rights Watch.

PRO-OUTTARA: Styrkene som støtter Outtara skal være 130 kilometer fra Abidjan. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO / ZOOM DOSSO
PRO-OUTTARA: Styrkene som støtter Outtara skal være 130 kilometer fra Abidjan. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO / ZOOM DOSSO Vis mer

- Da en mann åpnet døren, dro to gutter ham ut, og de skjøt ham med sine Kalashnikov-rifler. Og jeg så en hel familie bli drept. De drepte dem som om det ikke betydde noe, fortsetter han.

FN-resulosjon
Onsdag vedtok FNs sikkerhetsråd enstemmig en resulosjon som sier at Gbago skal gå av, og krever at det blir slutt på volden mot sivile.

Resolusjon vedtar også blant annet sanksjoner mot Gbagbo og hans innerste sirkel.

PRESIDENT: Alessane Outtaras styrker går mot Elfenbenskystens største by, Abidjan. Foto: AFP PHOTO / WOLE EMMANUEL
PRESIDENT: Alessane Outtaras styrker går mot Elfenbenskystens største by, Abidjan. Foto: AFP PHOTO / WOLE EMMANUEL Vis mer

BBCs journalist John James, som er i landet, sier at Abidjan, Elfenbenskystens største by, er omtrent det eneste området som Gbago kontrollerer nå.

Søkt tilflukt
Outtaras styrker skal være like utenfor byen, og i dag kom nyheten om at Gbagos hærsjef har søkt tilflukt i hjemmet til Sør-Afrikas ambassadør i Abidjan, i følge BBC News.

GBAGOS HÆRFØRER: Bildet er fra 21. mars, da Gbagos hærfører Mangou talte til tilhengere. Hans tropper har blitt presset tilbake av pro-Ouattara styrker de siste ukene, og Mangou har søkt tilflukt hos Sør-Afrikas ambasadør.  Foto: SCANPIX/EPA/LEGNAN KOULA
GBAGOS HÆRFØRER: Bildet er fra 21. mars, da Gbagos hærfører Mangou talte til tilhengere. Hans tropper har blitt presset tilbake av pro-Ouattara styrker de siste ukene, og Mangou har søkt tilflukt hos Sør-Afrikas ambasadør. Foto: SCANPIX/EPA/LEGNAN KOULA Vis mer