Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Utbruddet på Hurtigruten:

37 smittet: - Alvorlig

36 besetningsmedlemmer og én passasjer har fått påvist coronaviruset, etter seilas med MS «Roald Amundsen». Nærmere 400 passasjerer er satt i karantene.

FHI meldte tidligere lørdag at hele 69 kommuner er berørt av utbruddet - 43 av kommunene er berørt av den siste seilasen, som gikk fra 25. juli til 31. juli. Også seilasen fra 17. til 24. juli er berørt - her er det foreløpig én passasjer som har fått påvist smitte.

- Et så stort utbrudd er selvsagt alvorlig, sier kommuneoverlege Kathrine Kristoffersen på pressekonferansen.

Alle passasjerene på de to seilasene må i karantene.

Ingen smitte-mistanke

- Jeg vil benytte anledningen til å være tydelig på at denne smitten fortsatt er i samfunnet. Vi skal gjøre alt som står i vår makt sammen med universitetssykehuset, kommunen, og øvrig helsepersonell, for å begrense denne skaden, sier ordfører Gunnar Wilhelmsen på pressekonferansen.

Allerede onsdag ble Hurtigruten varslet om at en av passasjerene på det første seilaset hadde testet positivt for coronaviruset. Til tross for at Folkehelseinstituttet rådet dem til å varsle passasjerene, ble dette ikke gjort.

Direktør i Hurtigruten, Daniel Skjeldam, sier alle ansatte er drillet og kurset på å se etter symptomer og sykdomstegn. Han innrømmer imidlertid at de kunne gjort ting annerledes.

- Hadde vi hatt noen som helst mistanke om smitte om bord på «Roald Amundsen», hadde ikke gjestene fått lov til å forlate skipet i går, sier han.

SMITTET: 35 i mannskapet og en passasjer har blitt smittet med coronaviruset etter seilas med MS Roald Amundsen. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
SMITTET: 35 i mannskapet og en passasjer har blitt smittet med coronaviruset etter seilas med MS Roald Amundsen. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix Vis mer

Fra Filippinene

Ingen av de 154 besetningsmedlemmene som fortsatt er om bord på skipet - inkludert de 32 nye som har testet positivt - viser tegn på sykdom eller symptomer på covid-19.

Fire av de smittede er innlagt på Universitetssykehuset Nord-Norge.

33 av de 36 smittede besetningsmedlemmene er fra Filippinene, to er fra Norge og Tyskland, mens en person har ukjent nasjonalitet, skriver NTB.

- En av våre hypoteser er at smitten har kommet med en av våre besetningsmedlemmer fra Filippinene som har mønstret på skipet, sier Skjeldam.

- Dette er imidlertid ikke sikkert, og det er behov for ytterligere smittesporing.

Han opplyser at alle internasjonale crewmedlemmer er pålagt å teste seg to ganger med negativt resultat, og med flere dagers mellomrom, før de får forlate hjemlandet. Det er også innført krav om ti dager i karantene på hotell før ombordstigning.

Ikke kontakt med 20 personer

Det var ikke mistanke om coronasmitte da skipet la til kai i Tromsø fredag morgen. Passasjerene ble derfor sluppet av skipet.

Smitteoppsporingsteamet har så langt vært i kontakt med 158 av 178 passasjerer som gikk av skipet fredag. Det er altså 20 personer det ikke har lyktes kommunen å få kontakt med.

- Vi jobber videre med å kontakte alle sammen, sier kommuneoverlege Kathrine Kristoffersen.

Kommunen er i fred med å starte testingen av passasjerene som fortsatt er i Tromsø.

Sporer nærkontakter

Tromsø kommune har også startet arbeidet med å spore opp steder og personer som passasjerene som forlot skipet i går har vært i kontakt med.

- Dette er et møysommelig etterretningsarbeid, sier Øivind B. Benjaminsen i Smittevernsoppsporingsteamet.

Det vurderes ut fra hvert enkelt tilfelle om det er behov for at personer som har vært i kontakt med passasjerene skal ha karantene.

- I tillegg har vi fått kartlagt andre servicefunksjoner som har vært i kontakt med MS Roald Amundsen.

Det kartlegges også hvor passasjerene befinner seg i dag.

Smitteoppsporingsteamet på Coronasenteret jobber 16-18 timer i døgnet for å få arbeidet gjennomført.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!