TSUNAMI: En tsunami rammet Sundastredet i Indonesia lørdag kveld lokal tid. Bilder fra området viser omfattende ødeleggelser. Foto: AP / NTB Scanpix
TSUNAMI: En tsunami rammet Sundastredet i Indonesia lørdag kveld lokal tid. Bilder fra området viser omfattende ødeleggelser. Foto: AP / NTB ScanpixVis mer

373 døde etter tsunami i Indonesia

Etter et utbrudd i vulkanen Anak Krakatoa, traff tsunamien strendene helt uten forvarsel.

Lørdag klokka 21.30 lokal tid traff en tsunami strendene ved Sundastredet i Indonesia.

Indonesiske myndigheter sier tsunamien trolig skyldtes undervannsskred etter et utbrudd i vulkanen Anak Krakatoa. Tsunamien traff strendene helt uten noe forhåndsvarsel, 24 minutter etter vulkanutbruddet.

Mandag ettermiddag norsk tid var 373 mennesker er bekreftet omkommet. I tillegg er 1459 personer skadd og minst 128 er savnet, melder de nasjonale krisehåndteringsmyndighetene. Det fryktes at antallet døde vil stige.

Innbyggere nær vulkanen Anak Krakatoa i Indonesia har også blitt advart om at det kan komme ytterligere en tsunami.

Ingen nordmenn savnet

Utenriksdepartementet melder at ingen nordmenn er savnet.

- Vi er ikke kjent med at det har vært andre nordmenn der enn vår lokalansatte som var der med sin familie. Dette er ikke et område hvor utenlandske turister vanligvis drar og indonesiske myndigheter har også sagt at de ikke har opplysninger om at utenlandske borgere er rammet, sier Ane Lunde, pressevakt ved Utenriksdepartementet, til Dagbladet søndag ettermiddag.

Den lokalansatte er norske Øystein Lund Andersen fra Bodø, som er ansatt ved Norges ambassade i Jakarta. Han måtte evakuere med familien i all hast, da tsunamien traff hotellet de bodde på vest på øya Java.

TSUNAMI: Norske Øystein Andersen fra Bodø måtte løpe vekk fra tsunamien sammen med familien. Video: CNN / foto: Øystein Andersen Vis mer

- La på sprang

Rundt klokka 21 gikk Andersen ned på stranda for å ta bilder av vulkanen.

- Plutselig kom det en bølge som jeg skjønte ville være mye høyere enn meg. Jeg la på sprang gjennom en skog, og kom meg opp på veien. Bølgen slo kanskje 15 meter opp langs sida der jeg var, sier bodøværingen til Dagbladet.

Da vannet trakk seg tilbake, spurtet han tilbake til hotellet for å vekke familien. I det han kom inn på hotellrommet, traff bølge nummer to. Familien la på sprang opp en fjellskråning, hvor de etter en stund kom til en liten bosetning rundt 70 meter over havet.

- Lokalbefolkningen er snille og behjelpelige, og vi har overnattet her i fjellskråningen, sier Andersen.

Plukket opp målingene

Det var et jordskjelv på styrke 4,9 som utløste tsunamien, ifølge Anne Strømmen Lycke, administrerende direktør for Norsar, som blant annet er ansvarlig for registrering av jordskjelv.

- Våre lyttestasjoner ved Hamar og Brumunddal plukket opp målingene. Vulkanutbruddet utløste jordskjelvet, sier Anne Strømmen Lycke, administrerende direktør for Norsar, som blant annet er ansvarlig for registrering av jordskjelv.

En meterhøy tsunami skyllet inn over land uten noen forvarsel. Det skal ikke ha kommet noen varsler om bølge i forkant. Veier i området er ødelagt og gjør jobben for redningsmannskap vanskeligere.

- Kunne vært verre

Lycke sier slike undersjøiske ras er vanlige.

- Rasene kan bli store og kan sette opp store eller alvorlige tsunamier. Det har vi sett geologiske spor av, sier hun og legger til:

- Undersjøiske ras kan komme av ustabile kanter eller ved at jordskjelv eller vulkanutbrudd setter i gang prosessen.

Lycke tror ødeleggelsene i Indonesia ville vært større dersom vulkanen lå lenger unna fastlandet.

- Det kunne vært verre hvis bølgene hadde fått tid til å bygge seg opp, sier hun.

Konsert rammet

Det indonesiske popbandet Seventeen var midt i en konsert i nærheten av stranda, da tsunamien traff Sundastredet.

En video av hendelsen viser en rolig stemning blant publikum på konserten, da bølgen - helt uten forvarsel - velter hele scenen med bandet ut over publikum.

Bandets vokalist, Riefian Fajarsyah, har lagt ut en video der han gråtende bekrefter at flere personer tilknyttet bandet mistet livet i tragedien. Hans kone og tre andre bandmedlemmer er savnet.

Søndag la han ut et bilde på Instagram av seg selv og kona Dylan Sahara fra en tidligere tur til Paris, sammen med teksten:

«Det er bursdagen din i dag ... Skynd deg hjem til meg, kjære.»

TSUNAMI: Flere av bandmedlemmene og de som var på konserten er døde etter lørdagens tsunami i Indonesia. Video: CNN Vis mer