SIGRID-SAKEN:  Ankesaken i Sigrid-saken startet i dag i Borgarting lagmannsrett i dag. Her sammen med sin forsvarere John Christian Elden og advokatfullmektig Ida Andenæs. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
SIGRID-SAKEN: Ankesaken i Sigrid-saken startet i dag i Borgarting lagmannsrett i dag. Her sammen med sin forsvarere John Christian Elden og advokatfullmektig Ida Andenæs. Foto: Lise Åserud / NTB ScanpixVis mer

38-åring fastholder fortsatt sin uskyld i Sigrid-saken

- Det er helt uforstående for meg. Sånn er det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ankesaken mot den 38 år gamle mannen som i Oslo tingrett ble dømt for drap på Sigrid Giskegjerde Schjetne (16) startet i dag i Borgarting lagmannsrett.

Den 38 år gamle mannen nekter fortsatt for å ha bortført og drept den 16 år gamle jenta.

 - Nei, det er helt uforstående for meg. Sånn er det, svarte han på spørsmål fra hoveddommer Hedda Remen om hvordan han stiller seg til tiltalen.

- Forskjell på stress og psykose Oslo tingrett kom til at 38-åringen var psykotisk da han utførte drapet. Siden dommen i fjor har han fått behandling på Dikemark sykehus i Asker.

I retten i dag fastholder han at han ikke var psykotisk da Sigrid Giskegjerde Schjetne forsvant natt til 5. august 2012.

- Det er vanskelig for enkelte å tyde forskjellen på stress og psykose, har jeg forstått, sa 38-åringen i retten.

- Jeg vet ikke hvorfor politiet har villet forvirre meg, men det vil jeg komme tilbake til. Jeg har ikke vært psykotisk i det hele tatt, sa han videre.

Oppstarten av ankesaken i dag ble noe forsinket, blant annet fordi et av jurymedlemmene ble syke og måtte forlate salen.

På grunn av sykdommen er det dermed en jury bestående av fem kvinner og fire menn som skal følge saken og ta stilling til skyldspørsmålet.

Mot jurysak 38-åringens forsvarere har vært mot at saken skal gå som jurysak.

- Vi mente at saken burde gått som meddomssak, ikke som jurysak. Juryer skal benyttes når det ankes over skyldspørsmålet. I denne saken har aktor ment at vår klient var utilregnelig, og vi har ikke motsatt oss dette. Det er også det Oslo tingrett kom til. Når noen er funnet utilregnelig så betyr det at de ikke har skyld. Litt folkelig sagt er det derfor vi mener at denne saken ikke burde gått for en jury som skal si ja eller nei til skyldspørsmålet, sier advokat Thomas Randby til Dagbladet i en pause.

Forsvaret har forut for ankesaken ikke fått gjennomslag for dette.

Randby er sammen med John Christian Elden forsvarer for den 38-år gamle sunnmøringen.

Aktor Nina M. Prebe understreket overfor juryen at de likevel skal foreta en normal skyldvurdering.

- Det er tre hovedspørsmål lagretten skal ta stilling til. Har tiltalte drept og bortført Sigrid, var det med vilje, og var han tilregnelig eller ikke, sa hun til retten.

Foreldrene til den drepte 16-åringen håper at ankesaken vil gi dem flere svar på hva som skjedde med datteren, har deres bistandsadvokat Harald Stabell tidligere sagt til Dagbladet.

Sigrids far, Tom Schjetne, vil i dag forklare seg for retten før den tiltalte, slik han også gjorde i tingrettens behandling av saken. Dette er uvanlig. Vanligvis er det den tiltalte som først forklarer seg.