VARMERE: Et kart visere steder med varmere temperaturer enn gjennomsnittet med rød farger og steder med kaldere temperatur enn gjennomsnittet med blå farger for mai. Foto: Modis/NEO/Nasa
VARMERE: Et kart visere steder med varmere temperaturer enn gjennomsnittet med rød farger og steder med kaldere temperatur enn gjennomsnittet med blå farger for mai. Foto: Modis/NEO/Nasa Vis mer

Sibir:

38 grader i Sibir: - Alarmerende

Skogbranner, et enormt oljeutslipp og trespisende møll får skylda for skremmende høye temperaturer i Sibir.

Publisert

NEW YORK (Dagbladet): Takket være hetebølge i Sibir, er 2020 i ferd med å bli det varmeste året i som er registrert til tross for at karbonutslippene har sunket under coronapandemien.

- Verhojansk nord for polarsirkelen i Sibir registrerte 38 grader i dag, skriver den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg på Twitter.

Temperaturen i arktiske strøk stiger raskest fordi havstrømmer bærer varmen mot polene og is og snø smelter. Det har ført til at russiske byer i arktis har opplevd helt ekstraordinære temperaturer, skriver The Guardian.

CORONAVIRUSET: Greta Thunberg var gjest hos CNN, det har i etterkant fått mye kritikk. Video: CNN Reporter: Embla Hjort-Larsen Vis mer

Byen Nizhnyaya Pesha målte 30 grader 9. juni, mens Khatanga, som vanligvis har rundt null grader på denne tida av året, målte 25 grader 22. mai. Den forrige rekorden var 12 grader.

Hvert 100 000 år

Gjennomsnittstemperaturene i deler av Sibir var 10 grader over gjennomsnittet, ifølge EUs Copernicus Climate Change Service. Martin Stendel ved Dansk Meteorologisk Institutt, sier at de abnormale temperaturene nord-vest i Sibir bare vil skje én gang hvert 100 000 år dersom det ikke var for menneskeskapt global oppvarming.

- Det er utvilsomt et alarmerende tegn, men ikke bare mai var uvanlig varmt i Sibir. Hele vinteren og våren hadde gjentatte perioder med tempereraturer høyere enn gjennomsnittet, sier seniorforsker ved Copernicus, Freja Vamborg, til The Guardian og legger til:

- Selv om planeten blir varmere generelt, skjer det ikke jevnt. Vestlige Sibir skiller seg ut som en region som viser en trend med høyere variasjon i temperaturen.

UTSLIPP: 200 000 tonn med diesel rant ut fra en oljetank i Sibir. Foto: Russian Marine Rescue Service via AP
UTSLIPP: 200 000 tonn med diesel rant ut fra en oljetank i Sibir. Foto: Russian Marine Rescue Service via AP Vis mer

- Veldig alvorlig

Temperaturene i Sibir forrige vinter var også de høyeste som er registrert siden målingene begynte for 130 år siden 6 grader over gjennomsnittet fra tidligere år.

- Noe av byene våre ble bygd nord for polarsirkelen på permafrost. Dersom den begynner å tine, kan du forestille deg konsekvensene det vil ha. Det er veldig alvorlig, sa Russlands president, Vladimir Putin da han kommenterte varmen i desember i fjor.

Den smeltende permafrosten skal ha vært delvis skyld i en stor oljelekkasje i Sibir i mai, som førte til at Putin erklærte unntakstilstand.

I tillegg har skogbranner ødelagt store områder. Og svermer av møll som spiser trær skal også bidra til oppvarmingen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer