Sibir:

38 grader i Sibir: - Alarmerende

Skogbranner, et enormt oljeutslipp og trespisende møll får skylda for skremmende høye temperaturer i Sibir.

VARMERE: Et kart visere steder med varmere temperaturer enn gjennomsnittet med rød farger og steder med kaldere temperatur enn gjennomsnittet med blå farger for mai. Foto: Modis/NEO/Nasa
VARMERE: Et kart visere steder med varmere temperaturer enn gjennomsnittet med rød farger og steder med kaldere temperatur enn gjennomsnittet med blå farger for mai. Foto: Modis/NEO/Nasa Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): Takket være hetebølge i Sibir, er 2020 i ferd med å bli det varmeste året i som er registrert til tross for at karbonutslippene har sunket under coronapandemien.

- Verhojansk nord for polarsirkelen i Sibir registrerte 38 grader i dag, skriver den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg på Twitter.

Temperaturen i arktiske strøk stiger raskest fordi havstrømmer bærer varmen mot polene og is og snø smelter. Det har ført til at russiske byer i arktis har opplevd helt ekstraordinære temperaturer, skriver The Guardian.

Byen Nizhnyaya Pesha målte 30 grader 9. juni, mens Khatanga, som vanligvis har rundt null grader på denne tida av året, målte 25 grader 22. mai. Den forrige rekorden var 12 grader.

Hvert 100 000 år

Gjennomsnittstemperaturene i deler av Sibir var 10 grader over gjennomsnittet, ifølge EUs Copernicus Climate Change Service. Martin Stendel ved Dansk Meteorologisk Institutt, sier at de abnormale temperaturene nord-vest i Sibir bare vil skje én gang hvert 100 000 år dersom det ikke var for menneskeskapt global oppvarming.

- Det er utvilsomt et alarmerende tegn, men ikke bare mai var uvanlig varmt i Sibir. Hele vinteren og våren hadde gjentatte perioder med tempereraturer høyere enn gjennomsnittet, sier seniorforsker ved Copernicus, Freja Vamborg, til The Guardian og legger til:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer