38 soldater smittet av svineinfluensa

Sannsynligvis største utbrudd i Norge.

INGEN KRISESITUASJON: Garnisonslege Espen Kvammen Rafaelsen tror at flere soldater vil bli syke den kommende tiden. Ingen har foreløpig blitt sendt hjem fra leieren. De syke isoleres på et eget området, der de får nødvendig legetilsyn til de blir friske. Foto: BIRGITTE WISUR OLSEN
INGEN KRISESITUASJON: Garnisonslege Espen Kvammen Rafaelsen tror at flere soldater vil bli syke den kommende tiden. Ingen har foreløpig blitt sendt hjem fra leieren. De syke isoleres på et eget området, der de får nødvendig legetilsyn til de blir friske. Foto: BIRGITTE WISUR OLSENVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 38 soldater ved Garnisonen i Sør-Varanger (GSV) i Finnmark er smittet av svineinfluensa, sier lege på GSV, løytnant Esben Kvammen Rafaelsen, til Dagbladet.


Situasjonen er ikke kritisk, melder NRK.

- Det er ingen krisesituasjon her. De er syke med feber, hoste og milde forkjølelsessymptomer. Men det er en raskt spredende infeksjon som kommer til å øke, sier Kvammen Rafaelsen.

- Bare starten
Han understreker at det er logistikken rundt det hele som først og fremst er en utfordring.

- Vi har isolert de syke i en sikkerhetskaserne der de får mat og hjelp. Vi følger ekstra godt med på de som er i risikosonen, for eksempel de få som har astma. Vi forventer at det vil komme flere tilfeller. Dette er nok bare starten, sier legen.

Infeksjonen ble klar da 10 prøver viste positivt svar på influensa type A. De har valgt å ikke sende inn flere analyser, men heller isolere de som er dårlige.

Dette kan være landets største utbrudd av svineinfluensa til nå. Folkehelseinstituttet undersøker saken, melder NRK.

Ingen sendes hjem
Det er til sammen cirka 600 mennesker på GSV akkurat nå. Garnisonens hovedoppgave er å overvåke og patruljere grensen til Russland fra seks grensestasjoner.

- Her har vi mennesker fra hele Norge. Vi kan ikke sende noen hjem, for flyselskapene tillater ikke dette. Derfor må alle være her, sier Rafaelsen.

Legen legger til at alle soldater som har kommet til GSV i år har fått muntlig og skriftlig informasjon om hvordan man skal beskytte seg mot smitte.

Ikke fått rapport
Folkehelseinstituttet var ikke kjent med utbruddet ved Garnisonen i Sør-Varanger da Dagbladet ringte.

- Ansvarlig lege har foreløpig ikke rapportertert ditrekte hit, og derfor avventer våre fagfolk med å kommentere situasjonen. Men det er klart at dette er det største kjente utbruddet på ett sted etter 4-H leiren i Gloppen, sier pressevakt ved Folkehelseinstituttet, Anne Kirkhusmo.

Der ble cirka 60 ungdommer til slutt plassert i isolat på grunn av svineinfluensa.