Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

39-åringen som er siktet for terror i Stockholm hadde koblinger til IS, sier Usbekistans utenriksminister

Skal ha blitt rekruttert etter at han kom til Sverige. 

SIER HAN STÅR BAK: Rakhmat Raimovich Akilov (39) fra Usbekistan har erkjent å stå bak lastebilangrepet i Stockholm. Foto: Privat
SIER HAN STÅR BAK: Rakhmat Raimovich Akilov (39) fra Usbekistan har erkjent å stå bak lastebilangrepet i Stockholm. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Usbekistans utenriksminister, Abdulaziz Kamilov, sier at mannen som har erkjent å stå bak lastebilangrepet i Stockholm hadde koblinger til IS, ifølge Reuters.

Det er den 39 år gamle firebarnsfaren Rakhmat Akilov som mistenkes å ha stått bak angrepet som kostet fire mennekser livet fredag forrige uke.

Kamilov sier at 39-åringen ble rekruttert av IS etter at han forlot Usbekistan i 2014 og slo seg ned i Sverige.

Usbekisk sikkerhetstjeneste skal ha forsøkt å informere Sverige om Akilov via en annen vestlig nasjon. Utenriksministeren vil ikke navngi landet som etter planen skulle viderebringe informasjonen.

UD fikk ikke beskjed

Svensk sikkerhetspoliti (Säpo) ble tipset om 39 år gamle Rakhmat Akilov i 2016, men fant ikke grunn til å gå videre med tipset.

- Det vi kan si er at vi er kjent med dette individet. Det dreide seg om enkelte opplysninger som vi ble underrettet om. Vi jobbet for å få bekreftet disse opplysningene, men vi konkluderte med at det ikke var mulig, har pressesekretær i Säpo, Simon Bynert, uttalt til Aftonbladet tidligere.

Säpo ønsker ikke å kommentere dagens uttalelse fra utenriksministeren i Usbekistan, melder det svenske nyhetsbyrået TT.

- Vi kan verken bekrefte eller avkrefte denne type opplysninger. På generelt grunnlag kan jeg si at vi samarbeider med en rekke sikkerhetsorganer, spesielt ute i Europa, sier pressevakt Karl Melin.

- Det vi tidligere har sagt når det gjelder denne saken er at vi hadde fått inn etterretningsinformasjon som vi ikke kunne underbygge. Og det var i fjor, sier Melin.

Overfor TT opplyser det svenske utenriksdepartementet at advarselen fra Usbekistan aldri nådde fram dit.

- UD har ikke fått noen slik informasjon, sier pressevakt Victoria Bell.

Var angivelig etterlyst

Det russiske nyhetsbyrådet Interfax meldte onsdag at Akilov ble etterlyst i hjemlandet Usbekistan i februar.

Opplysningene skal ha kommet fra en kilde i det usbekiske rettsvesenet. Kilden sier at grunnlaget for etterlysningen var «produksjon og spredning av materiale som utgjør en trussel mot allmenn sikkerhet» og «deltakelse i religiøse og ekstremistiske organisasjoner». Disse opplysningene er ikke bekreftet.

Rakhmat Akilov ble varetektsfengslet tirsdag denne uka, og aktoratet er nødt til å ta ut siktelse mot mannen innen 11. mai.