39-åringen var pille-misbruker

STAVANGER (Dagbladet): Den drapssiktede 39-åringen var en ivrig kjøper av piller på det svarte markedet. Han skal også ha blitt ftret med amfetamin i miljøet han vanket i. Det hevder uavhengige kilder overfor Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For tre uker siden oppsøkte han sin faste lege uanmeldt og forsøkte - etter det Dagbladet kjenner til - å true til seg piller.

Legen måtte ha assistanse fra politiet for å bli kvitt ham.

39-åringen har også tidligere prøvd å skaffe seg medikamenter som Valium, Stesolid og Paralgin Forte, ved å true helsepersonell.

Brukte amfetamin

Siktede skulle normalt få sin medisinering ved såkalt depot-injeksjon, som er sprøyter, hver 14. dag på psykiatrisk poliklinikk.

Denne ordningen var han ikke tilfreds med, og uteble stadig til avtalte timer.

Bekjente av mannen opplyser til Dagbladet uavhengig av hverandre, at 39-åringen ved flere anledninger skal ha fått i seg amfetamin. De kjenner ikke til om 39-åringen brukte stoffet sist fredag.

Ekteparet David og Astrid Margrethe Gundersen ble funnet drept ved totida natt til lørdag.

Frykter represalier

En mann i 30-åra ønsker ikke å stå fram i Dagbladet av frykt for represalier. Han mener personer i miljøet 39-åringen vanket i ved flere anledninger lurte den drapssiktede til å bruke amfetamin.

- Noen må ha gitt ham det fordi han blir så «løyen», det vil si rar, av det. Men han var en «hund» etter tabletter, forteller mannen.

Mannen kan imidlertid ikke tenke seg at 39-åringen tok amfetamin frivillig. Han forklarer det med at 39-åringen visste at han ikke tålte det.

Før drapssiktede kom til puben han var stamgjest på, hadde han møtt opp uten avtale på den psykiatriske poliklinikken i Sandnes. Ønsket hans om å få medisiner ble møtt av en oppfordring om å komme igjen på mandag.

Ansatte på puben har fortalt til Dagbladet at 39-åringen oppholdt seg der i et par timer, før han ble bedt om å forlate stedet fordi han oppførte seg aggressivt og til dels truende.

Politiet i Sandnes vil ikke kommentere opplysningene om drapssiktedes pillemisbruk og amfetaminbruk.

- Deler av disse opplysningene var fullstendig ukjente for meg. Jeg kan ikke kommentere saken ytterligere, sier politistasjonssjef Kristian Vik Kyllesø.

Politiet mener å ha kartlagt mannens videre bevegelser fra puben Madame Aase og til han kom hjem seinere på kvelden.

Politiinspektør Ingrid Tjørholm sier det fortsatt gjenstår vitneavhør.

Etter det Dagbladet forstår kom 39-åringen hjem i halvti-tida fredag kveld, etter å ha vært ute store deler av dagen.

Varetektfengslet

I går ble huset den drapssiktede delte med sine foreldre undersøkt, og Kripos kunne bære ut drapsvåpenet.

Mannen tilbrakte helga på enerom på intensivavdelingen på Sentralsjukehuset i Rogaland med to politimenn på vakt døgnet rundt.

39-åringen er varetektsfengslet for fire uker, opplyser sorenskriver Thor Næsheim. En forutsetning for kjennelsen var at mannen gis anledning til å prøve kjennelsen, såframt han ønsker det på et seinere tidspunkt.

- Hvis det ikke forelå en slik kjennelse, kunne mannen ha forlatt sykehuset når han ble frisk nok, opplyser advokat Tor Inge Borgersen, som er oppnevnt som 39-åringens forsvarer.

I alt har 39-åringen vært innlagt 19 ganger på psykiatrisk sykehus. Siste gang var i 1996. Foranledningen til flere av innleggelsene har vært skyteepisoder og ildspåsettelse.