Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

39 ble ofre for terrorbomber

Minst 39 mennesker ble revet i døden av de ti selvmordsbomberne som angrep Casablanca i går kveld. Aksjonen har skapt panikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Omkring 100 andre ble skadd i terroraksjonen, ifølge diplomatiske kilder. Lokale myndigheter i byen setter dødstallet til 39, og sier det er lite trolig at tallet vil stige betydelig, siden de fleste av de skadde allerede har forlatt sykehusene.

- Internasjonal terror

Minst fem bomber eksploderte mer eller mindre samtidig på forskjellige steder i Marokko ved 22-tiden lokal tid. Tre av bombene skal ha vært bilbomber.

- Internasjonal terrorisme slo til i Casablanca i kveld, var det dystre budskapet innenriksminister Al Mustapha Sahel ga landets presse.

Han hevdet at minst ti av de drepte var selvmordsbombere og at flertallet av de drepte var marokkanere. - Det er så langt ingen grunn til å tro at det befant seg noen nordmenn i bydelene som ble rammet, sier avdelingsdirektør Øystein Bø i Utenriksdepartementet til NTB.

Han sier Casablanka ikke er noe typisk mål for norske turister i Marokko. De legger vanligvis ferien til den sørlige delen av landet.

Spansk senter

Det verste angrepet var rettet mot det spanske kultursenteret Casa de España. Spania støttet krigen i Irak, og har et dårlig forhold til sin tidligere koloni.

De andre målene ser ut til å ha vært det belgiske konsulatet eller en jødisk-eid restaurant rett overfor, en jødisk klubb, en jødisk kirkegård og et luksushotell i gamlebyen.

- Det ligger kroppsdeler overalt, fortalte en lokal journalist.

En spansk diplomatisk kilde sier en av de drepte var spansk statsborger.

Det statlige marokkanske nyhetsbyrået MAP melder at tre personer er arrestert, mistenkt for å ha vært involvert i terroraksjonene.

Al-Qaida

Terroreksperter påpeker at angrepene så ut til å reflektere strategien til al-Qaida. Flere bomber eksploderte på samme tid, i likhet med angrepene på boligområder i Saudi-Arabia mandag kveld. Disse angrepene er også blitt knyttet til al-Qaida.

Amerikanske etterretningsfolk opplyste få timer før det smalt i Marokko at aktivitet på internett og etterretningsrapporter tydet på at noe kunne være i gjære. Aktiviteten skal ha vært vel så intens som forut for terrorangrepene i Saudi-Arabia mandag kveld.

USAs president George W. Bush sa at terrorangrepene i Saudi-Arabia burde få alarmklokkene til å ringe over hele verden.

- Det er drapsmenn på frifot, sa Bush samtidig som det amerikanske utenriksdepartementet fortsatte oppdateringen av reiseadvarslene som nå omfatter store deler av verden. Få timer etter smalt det i Casablancas gater.

(NTB)

TERROR:</B> Åstede for bombene er som redselskabinetter. Enkelte bilder viser hoder som er revet av kroppene i det bomben smalt. Ondskapen er vanskelig å forstå.
SMERTEN:</B> Hundrevis av mennesker leter etter sine kjære. Mange har fått dødsbudskap. Denne kvinnen håper fremdeles.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media