39 kvinner sex- misbrukt av 12 leger

39 kvinner sex- misbrukt av 12 leger

Dagbladet har kartlagt skrekklegene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Flere av sakene hvor leger i 2008, 2009 og 2010 ble fratatt autorisasjonen etter å forgrepet seg seksuelt på pasienter har endt med fengselsstraff.

I mange av vedtakene der Helsetilsynet trekker tilbake legenes autorisasjon, slås det fast at behandlingen kvinnene fikk på legekontorene bar preg av legens seksuelle motiver, ikke pasientens sykdommer eller tilstand.

Helsetilsynet nektet først Dagbladet innsyn i vedtak der de trakk tilbake legers autorisasjoner som følge av seksuelle overgrep. Dagbladet anket vedtaket og fikk etter en lengre prosess medhold av Helse- og omsorgsdepartementet og innsyn i det omfattende materialet.

39 ofre Dagbladets gjennomgang av vedtakene fra 2008, 2009 og 2010 er den første av sitt slag og viser at 39 kvinnelige pasienter ble utsatt for overgrep av 12 mannlige leger.

I én rystende sak forteller den kvinnelige pasienten om hvordan hun gråtende protesterte mot legens beføling og tafsing flere steder på kroppen hennes.

En annen pasient fikk høre at seksuelt samvær med legen var en nødvendig del av behandlingen. Mange av ofrene forstod først i etterkant at legene gjennom svært intime berøringer ikke hadde behandlet plagene, men benyttet anledningen til å forgripe seg på dem.

I flere tilfeller har psykiatere hatt seksuelle forhold til pasienter de behandlet.


Se hele oversikten over skrekklegene og send inn tips her

- Stjal åtte år Dagbladet har snakket med flere legeofre som ikke lenger våger å gå til legekontorer og sykehus alene. Andre klarer knapt å sette foten over dørstokken på et venteværelse.

- Så langt har han stjålet åtte år av livet mitt. Siden den gang har jeg isolert meg fra omverdenen, sier en av kvinnene til Dagbladet.

Mange av ofrene går til psykolog for å snakke om problemene. De sover dårlig om natta, trekker seg vekk fra sosiale sammenhenger og sliter med skamfølelse.

Mange utenlandske Både norske og utenlandske leger står bak overgrepene. 32 av overgrepene er begått av utenlandske leger.

Disse legene har tysk ,dansk, iransk, irakisk og slovakisk statsborgerskap.

I tillegg har to av de norske legene omtalt her utdannelsen sin fra utlandet. Det betyr at leger med utenlandsk utdannelse ifølge Helsetilsynets vedtak står bak 34 av de 39 tilfellene av seksuelle overgrep i perioden 2008 til 2010.

Fem av overgrepslegene har sin utdannelse fra Tyskland.

Også en psykolog med norsk utdannelse mistet autorisasjonen i denne perioden, etter at han hadde et seksuelt forhold til en tidligere pasient.

Har autorisasjoner Så langt Dagbladet har kunnet kartlegge har trolig samtlige av legene med utenlandsk utdannelse beholdt sin opprinnelige autorisasjonen som lege i utlandet.

Dagbladet har over lang tid søkt kontakt med alle som omtales i denne saken. Ingen ønsker å stå fram i et åpent intervju. Fire av dem har sålangt ikke svart på Dagbladets henvendelser.

Les mer om skrekklegene i dagens papirutgave av Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer