FLYKTER: Det er leirer som denne, Moria-leiren i Hellas, at menneskesmuglere finner kunder ifølge Europol. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
FLYKTER: Det er leirer som denne, Moria-leiren i Hellas, at menneskesmuglere finner kunder ifølge Europol. Foto: Tore Meek / NTB scanpixVis mer

39 menneskesmuglere arrestert etter 36-timers politiaksjon

Europol sier markedet for menneskesmuglere har eksplodert. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 39 menneskesmuglere er arrestert i en rekke politiaksjoner i Sør- og Sentral-Europa. Det opplyser Europol i en pressemelding i formiddag.

Også 580 smuglede flyktninger ble anholdt av politiet i aksjonene, som varte i over 36 timer.

Politistyrker fra en rekke europeiske land deltok i aksjonene, deriblant fra Tyskland, Østerrike og flere av de balkanske statene, og aksjonen ble ledet fra Wien.

Flyktet fra politiet

Én menneskesmugler, som lykkes å rømme fra politiet med seks syriske flyktninger i bilen, ble stanset og arrestert på grensa til Østerrike etter å ha hatt politiet på hjul gjennom Slovenia, opplyser Europol videre.

Politiaksjonen skal også ha avdekket verdifull informasjon om menneskesmuglernes metoder for å få flyktninger gjennom de stadig strengere grensekontrollene i Sør-Europa.

Stort marked

Europol innrømmer likevel at dagens arrestasjoner bare utgjør en liten dråpe i havet.

- Bare i 2016 er det rapportert 7000 nye menneskesmuglere inn til oss i Europol. Det er ventet at prisene for smugling vil stige ytterligere. Det er også ventet at enda flere flyktninger blir utnyttet av smuglere både ved avreise og ankomst. Den eneste måten europeisk politi kan bekjempe dette på er ved å stå sammen, uttaler Europol-direktør Rob Wainwright i pressemeldingen.

Europol hevder også at økt grensekontroll på kontinentet har skapt stadig større markeder for menneskesmuglere, som finner kundene sine blant annet i flyktningeleire.