4 000 rusmisbrukere i behandlingskø

Helsedepartementet innrømmer at utviklingen ikke er bra.

ØKT VENTETID:  Køen av rusmisbrukere som venter på behandling blir stadig lengre, og ventetiden har økt. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
ØKT VENTETID: Køen av rusmisbrukere som venter på behandling blir stadig lengre, og ventetiden har økt. Foto: Sara Johannessen / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Køen av rusmisbrukere som venter på behandling blir stadig lengre, og ventetiden har økt.

Ved årsskiftet sto 4.350 personer i behandlingskø for rusproblemer. Det er 600 flere enn året før.

På landsbasis økte ventetiden i fjor med tre dager, melder NRK.

Ifølge tall fra Norsk pasientregister ventet ruspasienter i fjor i snitt over ti uker på å få hjelp.

Noe av årsaken er at stadig flere søker behandling, men helsepolitisk talskvinne i KrF, Laila Dåvøy, mener tallene viser at ruspasienter er en gruppe som er sviktet i det norske helsevesenet.

Ikke bra nok

- Vi kan ikke ha det slik at vi gir avrusning, og så sender vi de ut igjen på en ny venteliste for å komme til behandling om noen uker eller måneder, sier Dåvøy til NRK.

Helsedepartementet innrømmer at utviklingen ikke er bra.

- Vi er ikke flinke nok og vi gjør ikke en god nok jobb. Selv om vi behandler flere, så er flere i kø og må vente lenger. Det er ikke godt nok, sier statssekretær Ketil Lindseth i Helsedepartementet

Han mener at rusområdet har vært forsømt i mange år.

- Nå må vi betale prisen for det og bygge opp skritt for skritt. Dessverre er det slik at noen må lide for dette og stå i kø, sier Lindseth.

Garanti

Venstres nestleder Ola Elvestuen mener at mange overdoser og dødsfall kunne vært unngått hvis rusavhengige fikk behandling med en gang avrusning var ferdig.

- I Norge bruker vi svært mye penger på akuttavrusning og så sender vi rusavhengige rett ut på gata etterpå. Det er mulig å styre systemet slik at man får til det samme i Norge som man greier i Stockholm, nemlig en 24-timersgaranti for behandling etter akuttavrusning, sier Elvestuen.

Han mener det er en skandale at over 4.000 står i kø for å få behandling, og mener det er på tide å prøve nye løsninger.

- Systemet fungerer på den måten at etter akuttavrusning i klinikk, får alle med seg en avtale om behandling innen 24 timer. Dette er viktig fordi risikoen for overdose er svært stor etter akuttavrusning siden kroppen er svak etter behandlingen, sier Elvestuen.

(NTB)