«4-8 prosent ned i dag»

- En sunn utrensking kan bli resultatet dersom også Oslo Børs får en smell i dag, slik børsene i New York og Asia har fått. Det mener sjefmekler Peter Warren i Finansbanken. Han tror totalindeksen på Oslo børs kan falle med 8 prosent i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter å ha studert utviklingen i morgentimene i Asia er sjefmekler Warren overbevist om at Oslo Børs vil falle fra første minutt når handelen åpner klokka 10.

- Totalindeksen kommer trolig til å falle med mellom fire og åtte prosent. Men dersom New York åpner positivt i ettermiddag kan godt nedgangen på slutten av dagen i Oslo bli mindre. Men først og fremst vil nedgangen ramme teknologi-aksjene, tror Warren.

Selv er han i Singapore hvor han i dag har fulgt nøye med utviklingen på de store asiatiske børsene. Både Singapore, Tokyo, Seoul og Hongkong falt betydelig, tildels mer enn New York falt fredag.

En fordel på sikt

På lengre sikt tror ikke Peter Warren det kommer til å være til skade for aksjemarkedet om Oslo Børs opplever nok et kraftig fall i dag.

- Det vil nok ta tid før markedet er villig til å betale de samme prisene for aksjene igjen, men nedgangen for IT-aksjene er en sunn korreksjon.

Finansbankens sjefmekler tror en del selskaper kan ryke i kjølvannet av kursfallet.

- Selskaper som er priset helt uavhengig av substansen og som bare kan vise til vyer og ingen inntjening kan forsvinne. Jeg tror investorene lærer og går bort fra å fokusere på forventninger men begynner å kreve resultater og inntjening.

- Men det er skremmende mange av de samme som går på smellen gang på gang. Slik går det når grådighet erstatter fornuften, mener Peter Warren.

Ikke '87 på nytt

Å sammenligne de siste ukenes fall for verdens børser med krakket i 1987 da jappetiden sluttet med et brak vil ifølge Warren være helt feil.

- Det som skjedde da var at hele markedet smalt samtidig. Denne gang er prisnedgangen drevet av en klar overprising i teknologisektoren. Globalt er økonomien uendret.

I London åpnet børsen i dag tidlig med en kursnedgang på 4 prosent.