4-åring kjemper for livet

Den 40 år gamle kvinnen har lenge slitt med psykiske problemer. Ifølge politiet toppet problemene seg natt til i går, da hun kastet sin fire år gamle gutt ut fra fjerde etasje.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BRYNE (Dagbladet): Nede på gata satt to tenåringer og så en bylt som dumpet ned på brusteinen like ved. De trodde det var ei dokke, helt til bylten begynte å bevege seg.

- Vi satt og slappet av og tok en røyk, da det falt noe ned på bakken. Fra der vi satt, var det umulig å se hvor den kom fra. Da vi så bevegelser gikk vi bort og kikket nærmere etter. Da så vi at det var et barn. Han lå i pyjamasen og laget ikke en lyd, sier Stian Thormodsæter (18) og kameraten hans, Abel Sesshaie (18).

Fikk hjelp av sykepleier

De fikk hjelp av en kvinnelig forbipasserende, som heldigvis var sykepleier. Det ble ringt til 113. Like etter kom Reid André Edland (19) forbi, og han forteller slik om det han så:

- Først forsto jeg ikke at det var et barn, bare at noe hadde blitt mistet eller kastet ut fra huset. Men så så jeg gutten. Det var helt forferdelig, sier Edland.

Seint i går kveld var tilstanden alvorlig, men stabil for fireåringen, som ligger på intensivavdelingen ved Sentralsjukehuset i Rogaland.

Hele Bryne var rystet av nyheten i går, og mange kunne knapt tro det var sant.

«Hva? Her på Bryne?» var omkvedet på byen.

Jærbuene er fortsatt tynget av det uløste drapet på Gunn Merete Lode, og småbyen trenger ingen flere tragedier. Men i 02.40-tida natt til søndag måtte politiet ta hånd om en ny tragedie.

- Vi forsto ganske raskt at dette var en handling med utspring i psykiatrisk sykdom. All kriminalitet er tragisk, men under slike omstendigheter er det spesielt ille. Dette er en familietragedie, sier lensmann Geir Magne Aanestad.

Psykiske problemer

Av hensyn til de involverte gir politiet ut svært få opplysninger om kvinnen, som i går ettermiddag ble siktet for legemsbeskadigelse under særdeles skjerpende omstendigheter. Politiet tror hun slapp sin sønn ned 14 meter mot det brusteinslagte torget.

Politiet tror den tragiske hendelsen var et resultat av lang tids psykiske problemer. Både politi og behandlingsapparat har vært klar over hennes mentale sykdom, men ingen klarte å forutse at problemene skulle få en så ufattelig utgang.

Kjent fra før

Politiet vil ikke si hvilken tilstand mora var i da de snakket med henne i går, eller om den siktede har innrømmet å ha begått handlingen. 40-åringen skal få en advokat oppnevnt i dag, og lensmannen vil be om å få henne innlagt til psykiatrisk undersøkelse mens etterforskningen fortsetter. Hennes øvrige barn ble i går tatt hånd om av barnevernet.

Jæren-kvinnen har en historie som psykiatrisk pasient. Lensmann Aanestad bekrefter at også politiet kjenner til henne fra før.

- Lite miljø

- Det er et lite miljø her, og politiet er i kontakt med folk i mange andre sammenhenger enn kriminalitet, sier lensmannen. Han vil ikke si noe om kvinnen har skadet seg selv eller andre tidligere, eller om barnevernet har vært koblet inn for å gi henne avlastning. Men han bekrefter at kvinnen i mange år har slitt med psykiske lidelser.

I ettertid blir spørsmålet om hun fikk god nok hjelp til å ta seg av seg selv og sine barn.

VITNE: Reid André Edland (19) kom til torget like etter at barnet ble funnet hardt skadd på bakken. Han ble et sjokkert vitne til tragedien som skjedde i bygget i bakgrunnen natt til i går.