4 av 10 døde er barn

Redd Barna jobber for fullt i katastrofeområdene i Burma.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Syklonrammede Burma har en svært ung befolkning og barn i katastrofeområder er spesielt sårbare.

- Vi har kalkulert at 40 prosent av de som ble rammet i syklonen er barn. Mange har mistet foreldrene sine og boligene er knust. Alene har de ingen sjanse til å klare seg, derfor er det så viktig at vi forsterker nødhjelpsarbeidet, sier Søren Pedersen, som leder Den internasjonale Redd Barna-alliansens nødhjelpsinnsats i Burma.

Stor troverdighet i Burma

Redd Barna har en stor fordel framfor andre internasjonale hjelpeorganisasjoner som sliter med å få lov til å komme inn i landet.

- Vi var allerede tungt inne i Burma med rundt 500 ansatte i landet. Dette har gitt oss en kredibilitet overfor mynighetene som de som er utenfor ikke har. Vi har en brukbar tone med myndighetene og jobber nå med å få inn et fly fra lageret vårt i Indonesia, vi har troen på at det går, sier Pedersen til Dagbladet.no.

Organisasjonen har så langt nådd ut med hjelp til 100.000 mennesker, både i forstedene rundt Rangun og i Irrawady-deltaet, området som er hardest rammet. De jobber hele tiden for å oppskalere hjelpearbeidet.

-  Utenriksdepartementet har innvilget vår søknad på fem millioner kroner til nødhjelpsarbeidet i Burma. Det synes jeg er veldig bra. Det er en anerkjennelse fra UDs side at Redd Barna får halvparten av de midlene de har bevilget som øyeblikkelig innsats, sier Søren Pedersen.

- Vi når fram med hjelp

LITEN OG SÅRBAR: Fire av ti ofre for syklonen i Burma er barn. Spesielt dem under fem år er spesielt sårbare for diaré og andre sykdommer som kan koste dem livet. Foto: Scanpix
LITEN OG SÅRBAR: Fire av ti ofre for syklonen i Burma er barn. Spesielt dem under fem år er spesielt sårbare for diaré og andre sykdommer som kan koste dem livet. Foto: Scanpix Vis mer

Nødhjelpen når frem, men behovet for penger er stort. Derfor har Norges største hjelpeorganisasjoner - Redd Barna, Røde Kors, Norsk Folkehjelp, Flyktninghjelpen, Kirkens Nødhjelp og CARE - gått sammen om en felles innsamlingsaksjon.

- Det er viktig å få fram at det nytter. Vi når fram til menneskene som trenger hjelpen. Alle våre folk i landet gjør en kjempeinnsats. Men dette arbeidet blir svært langvarig, mye mer langsiktig enn etter tsunamien, og det er viktig at folk støtter oss og gir penger, sier Pedersen.

Det er i tilegg en storm på vei som vanskeliggjør arbeidet ytterligere. Burma er et svært fattig land og Pedersen understreker at hjelpearbeidet dermed blir langsiktig, det er ikke noe burmesisk hjelpeapparat som kan redde befolkningen.

Militærregimet i Burma nektet å ta imot utenlandsk hjelp etter syklonen, men er kommet på gli og har nå tillatt flere fly med hjelpesendinger å lande. Men ti dager etter at syklonen rammet landet ligger hjelpearbeidet langt etter. Jan Egeland kritiserte i forrige uke FN for ikke å ha presset Burma til å akseptere hjelp. FN kunne ha vært ute i de rammede områdene etter 3-4 dager, men må fortsatt jobbe hardt for å få lov til å hjelpe.

Det er rapportert at så mange som 3500 skoler er ødelagt i stormen. Redd Barna hjelper nå til med å få opp provisoriske ordninger slik at barna kan få en smak av normalitet.

- Lekeområder og skolegang hjelper barna til å bearbeide traumer. Det er viktig at de får anledning til dette, mange foreldre er så hardt rammet at de ikke har overskudd til å hjelpe barna med slikt, sier Pedersen.

Frykter sykdommer

Barna er ekstra sårbare for sykdommer som kan bryte ut i katastrofeområdet. Mange foreldre fortviler over at de kun har kokosnøtter og bananer å gi til barna sine, og helsetilstanden til de minste er i ferd med å svekkes på grunn av det dårlige kostholdet.

4 av 10 døde er barn

FN anslår at hvert femte barn i katastrofeområdet nå lider av diaré på grunn av mangel på rent drikkevann og elendige hygieniske forhold.

Journalister som arbeider for nyhetsbyrået AFP, har sett barn som forsøker å fange fisk og krabber i gjørmete kanaler, mens de er omgitt av oppsvulmede lik.

I de hardest rammede områdene i Irrawaddy-deltaet sitter sultne barn kledd i filler og tigger langs veiene.

- Hovedbekymringen nå er leveforholdene for de som har overlevd syklonen. Barn under fem år er alltid mest utsatt for sykdommer i tiden etter en naturkatastrofe. Derfor er det livsviktig at barna får tilgang til rent vann og helsehjelp, sier Pedersen.

VOKSENT ANSVAR: En gutt mater lillebroren sin med banan på et hjelpemottak i utkanten av Rangun. Svært mange barn har mistet foreldrene sine og lider under mangel på mat og rent drikkevann.