Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

4 av 10 sender privat epost på jobb

Menn fra Oslo er verstingene. Trønderkvinnene er arbeidsgivers drøm.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Sender du epost til venner og bekjente når du er på jobb? Da er du ikke alene. 42 prosent av norske arbeidstakere bruker jobb-eposten til å sende private beskjeder, viser en landsrepresentativ undersøkelse Respons har utført for Webhuset.

- Flere og flere jobber hjemmefra, skillet mellom jobb og privatliv viskes ut, forklarer Karianne Skovholt, doktorgrads-stipendiat ved BI. Hun forsker på bruk av epost i arbeidslivet.

- I tillegg tror jeg det stadig blir større toleranse for å sende private eposter på jobb, sier hun til Dagbladet.no.

Les hele undersøkelsen i pdf eller doc-fil.

Flinke piker

Mens 46 prosent av de mannlige arbeidstakerne sender private eposter fra jobb-kontoen, er tallet for kvinner 37 prosent.

- Jeg tror damene er mer forsiktige og at de tenker seg nøyere om før de bruker arbeidsgiverens tid og ressurser på private gjøremål. Mannfolk er nok litt mer slappe, sier Erik Windahl-Olsen, daglig leder i Webhuset. Han synes ikke det er bra å bruke arbeidstida til slikt.

- Epost som brukes i arbeid er arbeidsgivers eiendom, og bør bare brukes til arbeidsrelaterte formål.

IKKE LOV: Arbeidsgiveren din har bare unntaksvis lov til å snoke i din epost, men kan fullt ut nekte deg å bruke jobbens epost til privat bruk. Foto: OLE C.H.THOMASSEN/DAGBLADET
IKKE LOV: Arbeidsgiveren din har bare unntaksvis lov til å snoke i din epost, men kan fullt ut nekte deg å bruke jobbens epost til privat bruk. Foto: OLE C.H.THOMASSEN/DAGBLADET Vis mer

Windahl-Olsen mener de private eposten er problematiske av flere grunner. For det første mister du hele arkivet ditt den dagen du slutter i jobben og for det andre bruker du av arbeidsgiverens tid. For det tredje risikerer du at arbeidsgiveren din kan snoke i dine privatsaker.

- Arbeidsgiver har ikke lov til å lese din epost, men jeg har på følelsen av at mange gjør det likevel.

Les mer om hvilke regler arbeidsgiveren må følge når det gjelder de ansattes eposter her.

Trege trøndere

De som har kontorjobber bruker nok jobbens epost oftere til privat bruk enn andre, er Skovholt og Windahl-Olsen enige om. Det kan forklarer hvorfor ansatte i privat sektor og de med høy inntekt skårer høyere enn offentlige ansatte og lavinntekts-familier.

Men hvorfor er det slik at 56 prosent av arbeidstakerne i Oslo og Akershus bruker jobbens epost privat, mens bare 30 prosent av trønderne gjør det samme?

- Jeg har ikke noe klart svar, men kanskje er det slik at det fleksible arbeidslivet er mer vanlig i Oslo, det vil si at flere jobber hjemmefra. De nye trendene i arbeidslivet starter nok i dette området, sier BI-forsker Skovholt.

image: 4 av 10 sender privat epost på jobb
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media