Coronavirus:

4 av 10 vil ikke ta vaksine nå

Norge er helt avhengig av at befolkningen velger å ta en covid-19-vaksine. I en ny undersøkelse svarer hele 4 av 10 nordmenn at de ikke vil ta en vaksine nå.

VIL IKKE: Mange ville sagt nei dersom en vaksine ble tilgjengelig nå viser en undersøkelse Ipsos har gjort for Dagbladet. Video: Dagbladet TV Vis mer
Publisert

I en ny undersøkelse svarer hele 4 av 10 nordmenn at de ikke vil ta en vaksine nå. Den nåværende skepsisen står i kontrast til befolkningens tradisjonelt sterke tiltro til vaksiner.

Undersøkelsen har blitt utført av Ipsos på oppdrag fra Dagbladet, og 926 personer har deltatt. Resultatene viser at 49 prosent svarer at de er villige til å ta en vaksine mot covid-19 hvis den blir tilgjenglig neste uke. 39 prosent svarer at de ikke er villige til det, mens 12 prosent er usikre.

Norge sikter på å vaksinere to tredeler av den voksne befolkningen. En vaksine er regjeringens eneste reelle alternativ for å stoppe epidemien. Dermed er Norge helt avhengig av stor oppslutning om en covid-19-vaksine.

- En lav vaksinasjonsdeltakelse kan bidra til at viruset smitter langt flere og over en lengre tidsperiode, slik at det kan bli vanskeligere å komme tilbake til et liv uten restriksjoner. Det kan også føre til flere dødsfall, sier helsedirektør Bjørn Guldvog til Dagbladet og fortsetter:

- Heldigvis trenger vi ikke 100 prosent deltakelse for å oppnå god befolkningseffekt. Vi oppnår antakelig mye ved 75 prosent oppslutning.

4 av 10 vil ikke ta vaksine nå

Ikke overrasket

En vaksine mot covid-19 er bare måneder unna. De mest optimistiske anslagene viser at en vaksine kan bli godkjent i 2020, og at Norge kan igangsette vaksinasjon tidlig i 2021.

Verken Guldvog eller smitteverndirektør Geir Bukholm ved FHI er overrasket over resultatene i spørreundersøkelsen.

- Dette er ikke et overraskende resultat fordi vi foreløpig faktisk ikke har en godkjent covid-19-vaksine, fordi vi ikke kjenner effekten av en vaksine og fordi vi ikke kjenner til vaksinebivirkningene, sier Bukholm til Dagbladet.

På spørsmål om han ville ha tatt en vaksine mot covid-19 dersom den ble tilgjengelig neste uke, svarer Guldvog at spørsmålet er litt hypotetisk ettersom vi ikke har en vaksine som er godkjent til bruk på befolkningen av europeiske og norske helsemyndigheter ennå.

- Men jeg vil ta imot tilbud om vaksine når vaksinen foreligger og er godkjent, og når det er min tur etter de prioriteringene som helsemyndighetene legger til grunn, sier Guldvog.

<strong>HELSEDIREKTØR:</strong> Bjørn Guldvog. Foto: Nina Hansen / dagbladet
HELSEDIREKTØR: Bjørn Guldvog. Foto: Nina Hansen / dagbladet Vis mer

Underbygges

Den norske befolkningens skepsis til en covid-19-vaksine underbygges av en annen fersk undersøkelse utarbeidet av Ipsos, hvor 28 prosent av befolkningen svarte at det er litt sannsynlig, eller ikke sannsynlig i det hele tatt, at de kommer til å ta en vaksine mot covid-19 hvis den blir tilgjengelig. 61 prosent av befolkningen svarte at det er meget eller ganske sannsynlig.

Den aktuelle undersøkelsen viser også at 64 prosent av dem som svarte at det var litt eller ikke sannsynlig at de ville tatt en covid-19-vaksine, er bekymret for eventuelle bivirkninger. De to andre viktigste årsakene var at man ikke tror at man er i risikogruppa, eller at man ikke tror at vaksinen vil være effektiv.

<strong>SKEPSIS:</strong> Litt i underkant av halve Norges befolkning vil ikke ta en vaksine mot coronaviruset nå. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SKEPSIS: Litt i underkant av halve Norges befolkning vil ikke ta en vaksine mot coronaviruset nå. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Villige menn

Mads Motrøen i Ipsos forteller til Dagbladet at vi kan slå fast at menn er mer villige enn kvinner til å ta en vaksine.

- Det er vanskelig å sammenlikne undersøkelser med forskjellige spørsmålsformuleringer. I den første undersøkelsen spurte vi om graden av sannsynlighet, som er vesentlig mildere enn den andre spørsmålsformuleringen. Den siste tvinger i mye større grad fram de som er helt klare på at de vil ta vaksinen, mens noen av dem som sitter på gjerdet vippes over til å svare «nei», sier Motrøen og fortsetter:

- Likheten mellom undersøkelsen er at det er en stor kjønnsforskjell. Blant dem som svarte at det er meget sannsynlig at de vil ta vaksinen, var det 41 prosent av menn og 30 prosent av kvinner. Denne tendensen ser vi også i den siste spørreundersøkelsen hvor 56 prosent av menn svarte «ja» mot 41 prosent av kvinner. Dermed kan vi med sikkerhet si at menn er mye mer villig til å ta en vaksine enn kvinner.

<strong>SMITTEVERNDIREKTØR:</strong> Geir Bukholm ved FHI. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
SMITTEVERNDIREKTØR: Geir Bukholm ved FHI. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

Prioritering

Guldvog forteller at helsemyndighetenes viktigste verktøy for å øke befolkningens tillit til en covid-19-vaksine blir å kommunisere informasjon om vaksinens effekt mot sykdommen og viruset når den kommer.

Smitteverndirektør Bukholm er enig med Guldvog. Han opplyser også at det kan ta tid før Norge får et tilstrekkelig antall vaksinedoser.

- Vi vil trolig ikke få et tilstrekkelig antall doser til å tilby vaksine til hele befolkningen i første fase. Derfor må vaksinene prioriteres for enkelte grupper i befolkningen, sier Bukholm og fortsetter:

- Personer som har høy risiko for et alvorlig forløp av covid-sykdom vil kunne bli prioritert. Men her skal det gjøres et omfattende arbeid for å komme fram til en prioriteringsrekkefølge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer