TILBUD OM MER PLASS:  Prinsesse Ingrid Alexandra, kronprinsesse Mette-Marit, kronprins Haakon, Marius Høiby, prins Sverre Magnus og dronning Sonja fotografert i solskinnet på kongefamiliens landsted på 20. juli 2006 i forbindelse med feiringen av kronprinsens 33-årsdag. 
Arkivfoto: Bjørn Sigurdsøn, NTB Scanpix.
TILBUD OM MER PLASS: Prinsesse Ingrid Alexandra, kronprinsesse Mette-Marit, kronprins Haakon, Marius Høiby, prins Sverre Magnus og dronning Sonja fotografert i solskinnet på kongefamiliens landsted på 20. juli 2006 i forbindelse med feiringen av kronprinsens 33-årsdag. Arkivfoto: Bjørn Sigurdsøn, NTB Scanpix.Vis mer

4 mål: 12 400 i leie - 88 mål: gratis

Slik får kongefamilien tilbud om å låne 20-millioners eiendom av staten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Staten tar 12 400 kroner i årlig leie for fire mål friareal, krattskog og knauser, rundt en hytteeiendom i den attraktive Vestfold-skjærgården.

Nå blir leiearealet rundt samme eiendom utvidet til det 22-dobbelte, til 88 mål, med samme grunneier: Staten.

Hva blir leieprisen da?

Svar: null. Altså gratis.

Første forklaring: leietakeren er kongen.

Verdt 20 - 25 millioner
Den nyfradelte tomta vil kunne selges for mellom 20 og 25 millioner uten kongehytta og uten tillatelse til å bygge på tomta, anslår eiendomsmeklere overfor Tønsbergs Blad.

Avisa forteller om leieendringer i både pris og areal rundt kongefamiliens hytte på Mågerø i Tjøme kommune. Kongen bygde hytta for egen regning tidlig på 1990-tallet.

 MER AREAL - TIL GUNSTIGERE BETINGELSER:  Nå har kongefamilien bare fire dekar areal rundt hytta på Mågerø. Snart får de 88 mål. Arkivfoto: Torbjørn Grønning/Dagbladet.
MER AREAL - TIL GUNSTIGERE BETINGELSER: Nå har kongefamilien bare fire dekar areal rundt hytta på Mågerø. Snart får de 88 mål. Arkivfoto: Torbjørn Grønning/Dagbladet. Vis mer

Det var i 1994 at Slottet inngikk en festekontrakt med  Forsvaret for de fire målene (4000 kvadratmeter) rundt hytta på Mågerø. Etter en prisjustering ti år seinere, har festeavgiften vært 12 400 kroner.

Regjeringen la i vår fram et forslag om å øke festeavgiften. Her er regjeringens lovforslag. Justiskomiteen på Stortinget avga sin innstilling i går.

Forsvarets eiendom
Nedleggelsen av Luftforsvarets stasjon på Mågerø er utgangspunktet for at kongefamilien nå kan få mer skjermet luft og rom rundt seg på sommerhytta.

Det er Skifte Eiendom som har ansvaret for Forsvarets - altså statens - eiendommer.

Ifølge Tønsbergs Blad har Tjøme kommune godkjent en søknad fra Skifte Eiendom om å fradele en tomt på 88 mål rundt kongefamiliens hytte ut fra det gamle arealet til Luftforsvarets stasjon i skjærgården.

Den gamle festekontrakten på fire mål blir dermed sagt opp, bekrefter prosjektleder Torunn Hegdahl i Skifte Eiendom.

De fire målene inngår i den nye og 22 ganger større tomta rundt kongefamiliens hytte.

Kongens disposisjonsrett
Og med ny tomt åpner det seg nye muligheter. De 88 målene kan bli underlagt en ordning som går under betegnelsen «kongens disposisjonsrett».

 FRA LUFTA:  Flyfoto av
kongeparets sommersted på Mågerø i 2005.
Arkivfoto: Cornelius Poppe, NTB Scanpix.
FRA LUFTA: Flyfoto av kongeparets sommersted på Mågerø i 2005. Arkivfoto: Cornelius Poppe, NTB Scanpix. Vis mer

- Og prinsippet med «kongens disposisjonsrett» er at den er vederlagsfri. Eiendommen beholdes som statlig eiendom selv om kongen får disponere den, sier avdelingsdirektør Oskar Petter Jensrud i kommunal- og moderniseringsdepartementet til avisa.

Han understreker at Slottet selv skal få komme med ønsker før det blir tatt en endelig beslutning.

Og en av mulighetene er altså å svare «ja takk til gratis».

 SOMMEREN 1993:  Kongefamiliens nye landsted står ferdig. Arkivfoto; Jon Eeg, NTB Scanpix.
SOMMEREN 1993: Kongefamiliens nye landsted står ferdig. Arkivfoto; Jon Eeg, NTB Scanpix. Vis mer