4 millioner irakere drevet på flukt

- Bagdad er en by for døde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nærmere fire millioner irakere er drevet på flukt fra sine hjem, og flyktningstrømmen fra det voldsherjede landet vil ingen ende ta.

- Jeg kan ikke leve her lenger. Bagdad er en by for døde, og jeg vil ikke at mine barn skal vokse opp som foreldreløse, sier advokaten Asam Rifaat som nå forlater hjemlandet.

- Her kan jeg puste, hjemme gikk jeg livredd til sengs hver eneste kveld av frykt for å bli hentet, forteller Abdul-Razzak al-Zobai som har flyktet fra sjiamuslimske dødsskvadroner og slått seg ned i Amman.

I Damaskus sitter Ahlam al-Jibouri som tidligere arbeidet for den amerikanske okkupantmakten i Bagdad. Truslene var mange, men lønna var god, forteller hun.

Først etter å ha blitt kidnappet og holdt som gissel i en uke, ga hun opp. Familien kjøpte henne fri for drøyt 300.000 kroner og sendte henne i sikkerhet over grensa til Syria.

- De anklaget meg for å være spion. Jeg hadde ingen annen utvei enn å forlate Irak, forteller Ahlam al-Jibouri.
Vesten nekter
FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) anslår at to millioner irakere har flyktet fra landet, de aller fleste av dem til nabolandene Jordan og Syria.

Ytterligere 1,7 millioner irakere er drevet på flukt i sitt eget land, og tallet økte med en halv million bare i fjor.

Hver eneste måned forlater nå opptil 100.000 irakere sine hjem, hver eneste dag tar 1.000 irakiske flyktninger seg over grensa til nabolandene. Til Vesten kommer de færreste av dem.

UNHCR forsøker forgjeves å få vestlige land til å ta imot noen av flyktningene, men greide i fjor bare å finne nytt hjemland til drøyt 400.


Fjern drøm
USA er blant de land irakiske flyktninger bare kan drømme om, selv de som har kjempet og arbeidet for amerikanerne i Irak.
I RUINER: Et selvmordsangrep tok i går livet av over 100 personer i Bagdad. Daglig flykter et tusentalls irakere fra sine hjem. Foto: AP/ SCANPIX
I RUINER: Et selvmordsangrep tok i går livet av over 100 personer i Bagdad. Daglig flykter et tusentalls irakere fra sine hjem. Foto: AP/ SCANPIX Vis mer

Selv om president George W. Bush i fjor åpnet for å ta imot 70.000 flyktninger, var det bare 202 irakere som fikk opphold.

Human Rights Watch (HRW) mener forklaringen på dette er enkel.

- De som nå flykter fra Irak, er de samme som USA er avhengige av for å kunne bygge et stabilt demokrati i landet, sier Bill Frelich i HRW.

- Dersom USA tar imot disse flyktningene, vil det samtidig være en erkjennelse av at man ikke lykkes i Irak, mener Frelich.


Sier stopp
- Dette er den raskest voksende flyktningkrisen i verden, slår Kenneth Bacon i den amerikanske hjelpeorganisasjonen Refugees International fast.

Midtøsten har ikke opplevd maken siden over 700.000 palestinere ble drevet på flukt da staten Israel ble opprettet i 1948.

For nabolandene blir flyktningstrømmen stadig mer skremmende, og både Jordan og Syria har gjort det klart at andre må ta en større del av byrden.

Jordan har fra før 1,8 millioner palestinske flyktninger, og har nå fått nærmere én million irakere på toppen av dette. For et land med 5,5 millioner innbyggere begynner situasjonen derfor å bli kritisk.


«Midlertidig besøkende»
Jordanske myndigheter velger å kalle irakerne «midlertidig besøkende». De har ikke bedt om internasjonal assistanse og nekter å samarbeide med FNs høykommissær for flyktninger om irakerne.

Amman nekter også å forlenge oppholdstillatelsen til dem som er der, og de har begynt å deportere de som ikke har papirene i orden.

Grensa er nå stengt for mannlige irakere i alderen 17 til 35 år.

Syria har også mottatt mellom en halv og én million irakiske flyktninger, men velger å omtale dem som «turister» og «ulovlige innvandrere».

Landet sliter med stor arbeidsledighet og nekter irakerne arbeidstillatelse. Nå har de også stengt grensa, og krever betaling for helsestell.

FNs høykommissær for flyktninger konstaterte nylig at stadig flere irakiske kvinner blir tvunget ut i prostitusjon i Syria, i et desperat forsøk på å brødfø familien.

(NTB)