4 millioner irakere drevet på flukt

- Bagdad er en by for døde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Nærmere fire millioner irakere er drevet på flukt fra sine hjem, og flyktningstrømmen fra det voldsherjede landet vil ingen ende ta.

- Jeg kan ikke leve her lenger. Bagdad er en by for døde, og jeg vil ikke at mine barn skal vokse opp som foreldreløse, sier advokaten Asam Rifaat som nå forlater hjemlandet.

- Her kan jeg puste, hjemme gikk jeg livredd til sengs hver eneste kveld av frykt for å bli hentet, forteller Abdul-Razzak al-Zobai som har flyktet fra sjiamuslimske dødsskvadroner og slått seg ned i Amman.

I Damaskus sitter Ahlam al-Jibouri som tidligere arbeidet for den amerikanske okkupantmakten i Bagdad. Truslene var mange, men lønna var god, forteller hun.

Først etter å ha blitt kidnappet og holdt som gissel i en uke, ga hun opp. Familien kjøpte henne fri for drøyt 300.000 kroner og sendte henne i sikkerhet over grensa til Syria.

- De anklaget meg for å være spion. Jeg hadde ingen annen utvei enn å forlate Irak, forteller Ahlam al-Jibouri.Vesten nekter FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) anslår at to millioner irakere har flyktet fra landet, de aller fleste av dem til nabolandene Jordan og Syria.

Ytterligere 1,7 millioner irakere er drevet på flukt i sitt eget land, og tallet økte med en halv million bare i fjor.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer