40 % støtter æresdrap

Ny undersøkelse fra kurderhovedstaden i Tyrkia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En undersøkelse gjennomført av et tyrkisk universitet viser at nesten 40 prosent støtter æresdrap i en del av landet.

Konservativt

Tyrkisk lovverk, som ifølge BBC tidligere har vært ettergivende når det gjelder æresdrap, men i forbindelse med EU-forberedelsene har myndighetene revidert lovene på området.

Undersøkelsen ble gjennomført i den konservative byen Diyarbakir sør-øst i landet, dette er kurdernes hovedstad. 430 ble spurt, de fleste var menn. På spørsmål om hva den riktige straffen er for en utro kvinne svarte 37 prosent at hun burde drepes.

25 prosent svarte at hun burde tvinges til skilsmisse, mens 21 prosent mente at nesen og ørene burde kuttes av.

Reviderer

Undersøkelsen er som BBC skriver liten i omfang, men likevel en viktig påminnelse om at synet på æresdrap står fast blant mange i Tyrkia. Det finnes ingen statistikk over hvor mange kvinner som blir æresdrept i landet hvert år, men Tyrkia jobber for å få slutt på den grusomme tradisjonen.

Tidligere kunne en mannn som sto tiltalt slippe unna med mildere straff om han hevdet at han var blitt provosert. Dette er det nå strammet inn på, en kommisjon er satt ned for å se på problematikken.

Forrige fredag ble en mann idømt livstid for drapet på søsteren sin som var innlagt på sykehuset. Hun hadde fått et barn uten å være gift.

RAMMER ET UKJENT ANTALL KVINNER:</B> Æresdrap.
<B>KONSERVATIV BY:</B> Den tyrkiske kurderhovedstaden Diyarbakir kryr av barn som selger frukt og grønnsaker på gaten. For mange er det eneste måten å overleve på. Her står gamle tradisjoner sterkt.