40 000 måtte flykte opp på fjell fordi ISIL mener de er djeveldyrkere

Folkemord og masseflukt i Irak.

PÅ FLUKT: Yezidier i utkanten av Sinjar har flyktet fra ISIL. Foto: REUTERS / Stringer  / NTB scanpix
PÅ FLUKT: Yezidier i utkanten av Sinjar har flyktet fra ISIL. Foto: REUTERS / Stringer / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Situasjonen er kritisk for titusenvis av irakere som har flyktet til fjellområdene utenfor byen Sinjar i Irak.

USAs president Barack Obama vurderer gå til luftangrep mot ISIL, for å hjelpe de anslagsvis 40 000 personene som tilhører religiøse minoriteter og som har flyktet. New York Times meldte torsdag kveld at USA har bombet mål i Irak for å ramme ISIL, men Pentagon hevder det ikke stemmer. Ifølge ABC News har USA begynt med flydropp med humanitær nødhjelp.

- Menneskene som gjemmer seg på Sinjar-fjellet, kommer til å sulte dersom de ikke blir reddet i løpet av 24 timer, sa Harem Kamal Agha i Kurdistans patriotiske unionsparti (PUK) onsdag.

«Førislamsk» Flesteparten av flyktningene på fjellet er yezidier, enkelte ganger omtalt som en religion, andre ganger som en sekt, og de omtales som «førislamsk». Hovedsetet deres er nord i Irak.

De som ikke flyktet til fjellområdene, skal ha blitt utsatt for en massedrap. Washington Post beskriver det som en etnisk rensing.

- Barna dør på grunn av dehydrering og mangel på mat. Folket mitt blir slaktet, sa Yezidi-parlamantarikeren Vian Dakheel tidligere denne uka.

Kalles djeveldyrkere Yezidismen er blitt beskrevet som en blanding av islam, kristendom og zoroastrisme. De tror på én Gud, og at han representeres av sju engler, skriver Economist. De sunnimuslimske islamistene i IS mener yezidiene tilber djevelen og er vantro, da en av englene er den påfuglaktige Melek Tawus som identifiseres med den falne engelen Lucifer.

Bobby Ghosh, tidligere Baghdad-korrespondent for Times, skriver at vennene hans i byen pleide å vitse med om «djeveldyrkingen», men at fra ISIL-ekstremistene tar det helt bokstavelig.

De har blitt utsatt for forfølgelse i lange tider, og i 2007 ble flere hundre yezidier drept i et av de verste selvmordsangrepene i Irak-krigen.

Yezidiene tror på en form for reinkarnasjon og har et slags kastesystem.

Kristne drepes Også kristne drepes og forfølges nå av ISIL i irak, og tusenvis av kristne er på flukt, mens tradisjonelt kristne byer nærmest står tomme.

- Vi tilbyr dem tre valg. Islam eller dhimma-kontrakten, som involverer betaling, men hvis de nekter å betale, så får de smake sverdet, het det i en advarselen fra ISIL tidligere i sommer.