40 000 tok avstand fra rasisme

Under paroler mot rasisme og nynazisme deltok omlag 40 000 mennesker i kveld i et fakkeltog i Oslos sentrumsgater. Kongefamilien og regjeringen sto skulder ved skulder sammen med organisasjoner som arbeider mot rasisme til daglig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Youngstorget i Oslo sentrum var stappfullt av mennesker som ønsket å markere sin avsky mot rasisme i alle former. Sidegatene inn mot torget var også fulle av folk. Like før klokka 18.00 ankom kronprins Haakon sammen med sin forlovede Mette-Marit. Også prinsesse Mbrtha Louise var tilstede.

- Vi er her for å gi ord og ansikt til våre verdier, uansett livssyn, sa Oslos biskop Gunnar Stålsett i sin appell til de mange tusen som hadde møtt frem.

Tidskille

Statsminister Stoltenberg sammenlignet det som skjer i Norge om dagen med opprøret mot apartheid i Sør-Afrika og slaveriet i USA. Han mener drapet på 15 år gamle Benjamin Hermansen på Holmlia i Oslo er et tidskille norsk historie.

- Da kniven tok et menneskeliv på Holmlia skar en flenge i verdigrunnlaget samfunnet er bygget på. Alt tyder nemlig på at hudfarge var grunnen til drapet, sa statsministeren i sin appell.

Stoltenberg betegnet rasisme og nynazisme som forvaklede idiologier som er ynkelige, men livsfarlige. Han manet alle de som var tilstede på Youngstorget, og resten av befolkningen i Norge, til å stå samlet å ta tryggheten tilbake i nærmiljøet. Statsminister Stoltenberg sa at politikere kan innføre strengere straffer og gjøre livet surt for de som bedriver rasisme ved å vise nulltoleranse.

- Men handlinger er ikke nok. Folk må også endre sine holdninger, sa Stoltenberg.

Vil hjelpe

Statsministeren strakk også ut en hånd til de som er i de rasistiske og nynazistiske miljøene.

- Vi må rekke ut en hånd til de unge som det har gått seg vill. Vi må holde døren åpen og hjelpe de som tar til vettet og vil ut.

Trolig er markeringen i Oslo den størte noensinne mot rasisme i Norge. 19 000 fakler ble båret fram nedover Karl Johansgate mot Universitetsplassen i Oslo. Men trolig var det langt flere mennesker som støttet opp om toget. Enkelte antyder at så mange som 40 000 mennesker hadde møtt opp i Oslos gater.

Blant de mange kjente ansiktene på Youngstorget kunne man se regjeringens medlemmer, Trond Giske, Ellen Horn, Sylvia Brustad, Karita Bekkemellem Orheim. Også NATOs generalsekretær, og tidligere utenriksminister Thorvald Stoltenberg var tilstede.

Halv stang

Kronprins Haakon sa til pressen at markeringen i dag måtte folk ta med seg videre i hjertet og hverdagen.

Statsminister Stoltenberg oppfordret samtlige skoler i landet til å flagge på halv stang tirsdag i neste uke, når Benjamin Hermansen skal stedes til hvile.

EKTE ENGASJEMENT: Nordmenn kan fortsatt la seg engasjere. I antirasisme-markeringen i Oslo i kveld sa folket virkelig fra hva de mener. Foto: OLIVER ORSKAUG
BEVEGET: Kronprins Haakon og Mette-Marit Tjessem Høiby var tydelig beveget over styrken i den kraftfulle demonstrasjonen i Oslo i kveld.