Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

40 000 voldtatt i Kongo

Ny rapport avslører grusomhetene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den nye rapporten Mass Rape - Time for Remedies fra Amnesty tegner et forferdelig bilde av tilstanden i krigsherjede Kongo.

De siste seks årene skal hele 40 000 mennesker ha blitt voldtatt.

Til tross for at krigen i landet ble erklært avsluttet i 2003, er det fremdeles sporadiske kamper i øst, og det skal blant annet ha blitt utført en rekke svært grove voldtekter så sent som i juni.

Voldtatt av 20

I rapporten forteller blant andre en 16 år gammel jente at hun ble voldtatt av oppmot 20 menn i byen Bukavu i sommer.

- De dro meg inn på badet. Jeg prøvde å kjempe mot fem soldater som tvang brødrene mine til å se at jeg ble voldtatt, men de slo meg så hardt, sier jenta som bare er identifisert som Edith.

Hennes to søstre skal også ha blitt grovt mishandlet.

- Jeanette ble voldtatt av sju soldater, mens Francine ble voldtatt av åtte.

Må hjelpe

Ifølge rapporten har alle av Kongos over 20 opprørsgrupper stått bak seksuelle overgrep. Ofrene er både menn, kvinner, jenter, barn og spedbarn.

- Flere av ofrene er voldtatt gjentatte ganger, ofte av forskjellige opprørsgrupper. Andre er blitt voldtatt av oppmot 25 soldater eller blitt brukt som sexslaver i flere år, skriver Amnesty.

Noen av kvinnene skal også ha blitt misbrukt med kniver og kvessede pinner.

- Utallige kvinner og jenter er i desperat nød etter behandling, og mange av dem har store traumer. Men ingen organiserte hjelpeaksjoner har kunnet bistå dem.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media