Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

40-50 politifolk følger gjengene døgnet rundt

Nå frykter de for gjengprosjektets fremtid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Det er svært viktig å ivareta den kompetanse, personkunnskap og viten om etnisk kriminalitet som vi har hentet inn systematisk siden 2006, sier Eirik Jensen, leder for gjengprosjektet i Oslo-politiet.

I løpet av neste uke avgjøres framtida til det såkalte gjengprosjektet, et samarbeid mellom politiet i Oslo, Romerike, Follo og Asker og Bærum, som ble satt i gang etter at to personer i A-gjengen ble skutt av en person med tilknytning til B-gjengen på Aker Brygge i Oslo i 2006.

Et prosjekt som blant annet har resultert i «Operasjon Nemesis», også omtalt som Brasil-saken.

- Gjengprosjektet er inne i en avgjørende fase. Framtiden avgjøres om 1-2 uker. Det kommer til å fortsette, men i hvilken form og på hvilken måte er uklart, sier Øyvind Nordgarden, leder for seksjon for organisert kriminalitet.

Midlertidig prosjekt

Fem brødre i Rasool-familien, som politiet mener leder B-gjengen, møter mandag neste uke i Oslo tingrett, tiltalt for grovt heleri av beløp som spenner seg fra 300 000 til over seks millioner kroner.

Politiprosjektet har vært midlertidig, men politimester Anstein Gjengedal i Oslo har nå flere forslag på bordet om hvordan gjengkriminaliteten skal håndteres på permanent basis. I løpet av neste uke vil politimesteren komme med en skisse om hvordan gjengprosjektet skal videreføres.

I dag jobber mellom 40 og 50 etterforskere, spanere og politibetjenter jobber tett opp mot gjengmiljøene i og rundt hovedstaden i prosjektet.

SAKEN OPP FOR RETTEN: Rasool-brødrene er tiltalt blant annet for heleri. Arkivfoto: Dagbladet
SAKEN OPP FOR RETTEN: Rasool-brødrene er tiltalt blant annet for heleri. Arkivfoto: Dagbladet Vis mer

- Målet er at vi skal ha grei kontakt med miljøene, oppsøke dem på Furuset, Stovner og på utesteder. Har de ikke førerkort, tar vi dem, har de et halvt gram hasj, tar vi dem, sier Øyvind Nordgarden.

Eirik Jensen mener gjengbekjempelsen krever kontinuerlig trykk på personer og ledere i gjengmiljøet.

- Dette har åpenbart hatt begrensende virkning på rekruttering til gjengene, sier Jensen.

- 24-timersoppgave

Prosjektet er i dag organisert under seksjon for organisert kriminalitet.

- Prosjektet bør jobbe tett opp mot politidistriktenes ordenstyrker for å få utnyttet og overført erfaring og kompetanse. Men hvis den nye enheten blir knyttet for tett til den ordinære ordenstjenesten, kan man miste mye av det nødvendige fokuset på de kriminelle gjengene, noe som egentlig er en 24-timersoppgave, sier Jensen.

Hittil har politiet klart å etterforske de ulike sakene effektivt, slik at saken har kommet til retten raskt. Jensen mener det er en forutsetning for å bekjempe gjengproblemet.

- Det er viktig at alle straffesakene som kommer opp behandles raskt, slik at de som sitter i varetekt blir domfelt i varetektstiden og går direkte på soning. Denne praksisen har gitt meget gode resultater. Det sender et tydelig signal om uønsket atferd, sier Jensen

image: 40-50 politifolk følger gjengene døgnet rundt

Ikke skyting siste året

Skytingen på Aker Brygge ble besvart da en av de skadde i Aker Brygge-saken skjøt mot en B-gjengleder på Furuset i mars 2007. Etterpå har det ikke vært tilsvarende alvorlige voldsepisoder der tredjepersoner kunne blitt satt i fare.

Jensen ser ikke veldig lyst på framtida hvis de går tilbake til å jobbe på gamlemåten.

- Da tror jeg vi er tilbake til det gamle nivået ganske raskt, sier han til Dagbladet.

Får forskerstøtte

Sosialantropolog Inger Lise Lien har forsket på gjengmiljøene, og blant annet forelest for Oslo-politiet om kulturen i de kriminelle gjengene. Hennes oppfatning er at dagens organisering av gjengkrimarbeidet er fornuftig.

- Å følge pengene er viktig. I stedet for å ta de for et ran, eller akkurat i det de er i ferd med å utøve en kriminell handling, så følger de pengene og prøver å se hvor de har det fra. Da kommer de inn i det private rom, og det blir vanskeligere å gjemme bort pengene. Det ser ut til å ha vært en lur og effektiv strategi, sier Lien, som er forsker ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress.

Ledelsen i Oslo-politiet ønsker ikke å kommentere saken nå.

SKAL AVGJØRE: Politimester Anstein Gjengedal skal avgjøre framtida til gjengprosjektet til Oslo-politiet. Her er han fotografert sammen med statsminister Jens Stoltenberg i 2002, da de to diskuterte nettopp gjengproblematikken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!