40 ansatte ved nedbrente ventemottak har fått sparken

Mistet jobben etter at ventemottakene på Lier og Fagerli påtent og totalskadd i sommer.

 TOTALSKADD:   Ventemottaket i Lier ble påtent og brant ned til grunnen 7. juli i år. FOTO: TORBJLRN GRØNNING/DAGBLADET.
TOTALSKADD: Ventemottaket i Lier ble påtent og brant ned til grunnen 7. juli i år. FOTO: TORBJLRN GRØNNING/DAGBLADET.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): 40 ansatte har mistet jobben etter at ventemottakene på Lier og Fagerli ble påtent og totalskadd i sommer.

De ansatte fikk fredag beskjed om at de er blitt arbeidsløse, skriver VG. Samtidig er halvparten beboerne som deltok i opprøret, ustraffet. De bor i dag på andre norske mottak.

- Det er skremmende at dette rammer de ansatte og ikke de som står bak ildspåsettelsene. UDI gir et signal om at dette er legalt, mener Ole Johan Rygg, hovedtillitsvalgt i Hero Norge AS, selskapet som driftet Fagerli.

- Urettferdig Daglig leder ved Lier ventemottak, Hugo Limkjær, er også skuffet over oppsigelsene.

- Urettferdig er et mildt uttrykk. Det føles helt uvirkelig at mens de mister jobben, går flere av dem som sto bak denne nøye planlagte brannen fortsatt fritt rundt i Norge, sier Limkjær.

- Må fungere bedre Bakgrunnen for å legge ned ventemottakene på Lier utenfor Drammen og Fagerli i Nannestad er ifølge Utlendingsdirektoratet (UDI) at mottakene ikke virket returfremmende nok.

- Vi ser at ting kan gjøres på en bedre måte, sier avdelingsdirektør Anne Siri Rustad, som mener endringer måtte til uavhengig av hærverket i sommer.

Retursentre Ventemottakene skulle være et frivillig og verdig tilbud til asylsøkere uten lovlig opphold fram til de forlater Norge.

Det utredes nå å erstatte mottakene med retursentre hvor folk ikke blir boende like lenge.

10 fortsatt i Norge Tre måneder etter brannene, har bare 11 av de 21 «opprørene» fra ventemottakene blitt returnert til sine hjemland. De ti gjenværende bor nå på ordinære asylmottak.

- Selv om flere av bråkmakerne fortsatt er i Norge, er det bare spørsmål om tid når de skal sendes ut, sier statssekretær Pål K. Lønseth (Ap) i Justisdepartementet.