40 år med Fidel Castro

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Nyttårsaften for 40 år siden rykket de skjeggete, grønnkledte revolusjonære inn i Havanna med den lange, sigarrøykende Fidel og den etter hvert legendariske Che Guevara i spissen. De hadde jaget den korrupte diktator Batista ut av hovedstaden, som mafiaen hadde fylt med horer og spillekasinoer. Castro, som etter 40 år ved makten hører til de mest slitesterke diktatorene i moderne tid, kom fra universitetsstudier i New York til frigjøringskampene i fjellene. Mange, også amerikanere, trodde at Fidel først og fremst var en forkjemper for velferdsstaten, nærmest en væpnet sosialdemokrat.
  • Men i 1959 hadde Dwight D. Eisenhower hatt sitt hemmeligholdte hjerteinfarkt og spilte for det meste golf. Richard Nixon var visepresident, og kommunistfrykten var høyst levende selv om Joseph McCarthy hadde drukket seg i hjel to år tidligere. Mange har siden spurt om det var USAs handelsboikott som drev Castro i armene på Moskva, eller om han ville dit selv.
  • I 1961 prøvde CIA å invadere øya ved Bay of Pigs, og i 1962 befant verden seg på randen av atomkrig fordi Castro ville la Sovjet utplassere atomraketter på øya. Castro har i alle sine 40 år ved makten vært en torn i øyet på sin amerikanske nabo. Det er han fortsatt, ti år etter at Vesten vant den kalde krigen.
  • Commandante Castro har styrt sine borgere diktatorisk og med undertrykkende jernhånd, men han har samtidig bygd ut skolestell og helsevesen til en høyere standard enn i andre latinamerikanske land. I fjor kom paven på besøk, og i år har den katolske kirken igjen feiret jul, for første gang på mer enn tre tiår.
  • President Bill Clinton har både åpnet opp og strammet til i den amerikanske Cuba-politikken. Sist skjedde det da en av Castros MIG-jagere skjøt ned et småfly som kom fra Florida. Nå kan det se ut som om de hardeste cubanske nasjonalistene i Miami har fått konkurranse fra mer kompromissvillige folk i eksilmiljøene. Det kan bidra til at USA og Cuba i hvert fall kan normalisere sine forbindelser når Fidel omsider gir fra seg makten. Det behøver ikke være så lenge til.