ENDELIG ENIGE: 
Russlands president Dimitrij Medvedev har de siste to dagene besøkt Norge og Jens Stoltenberg. I dag undertegner landene en historisk avtale, som vil legge død en 40 år gammel strid om grenselinjene i Barentshavet. 
Foto: JON TERJE H. HANSEN
ENDELIG ENIGE: Russlands president Dimitrij Medvedev har de siste to dagene besøkt Norge og Jens Stoltenberg. I dag undertegner landene en historisk avtale, som vil legge død en 40 år gammel strid om grenselinjene i Barentshavet. Foto: JON TERJE H. HANSENVis mer

- 40 år med møysommelig arbeid har gitt resultater

Arne Treholt om ny delelinje i Barentshavet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Tidligere i formiddag kom avklaringen på et av de største konfliktområdene mellom Norge og Russland de siste 40 årene - grenselinjen mellom landene i Barentshavet og polhavet.

Arne Treholt var på 70-tallet involvert i forhandlingene om «Gråsonen», området på 175 211 kvadratkilometer som både Russland og Norge gjorde krav på.

Farvannet det strides om inneholder store fiske- og oljeressurser.

- Det er en sensasjon, men jeg må se detaljene før jeg kan kommentere videre. Men jeg regner med at man her har inngått en kompromiss, sier Treholt på telefon til Dagbladet i ettermiddag.

- Dette betyr et gjennombrudd for forholdet mellom Norge og Russland. For å sette det i perspektiv var dette forhandlinger som startet i 1970 og nå har endelig 40 år med møysommelig arbeid gitt resultater, fortsetter han.

Godt naboskapRusslands president Dimitrij Medvedev besøker i disse dagene Norden og har tilbrakt de siste to dagene i Norge.

Medvedev og Stoltenberg ser ut til å ha kommet fram til en enighet i løpet av statsbesøket.

En erklæring underskrives i ettermiddag, før Medvedev setter kursen for Danmark.

- Dette handler om å styrke og videreutvikle et godt naboskap. En klar grense vil være en bro til økt samarbeid, det er en gledens dag for våre to land og våre befolkninger i nord, sa Stoltenberg under en pressekonferanse i formiddag og takket presidenten for innsatsen.

FolkerettenMedvedev var også svært fornøyd med å komme i land med avtalen.

- Jeg understreker at dette er et veldig viktig aspekt i det norsk-russiske samarbeidet. Vi skal ikke dytte hverandre, men fordele områdene på en riktig måte, sier Medvedev.

- Motivet er et godt naboskap og det bedrer samarbeidet innenfor energi fiskeri. Dette åpner for mange felles prosjekter, fortsetter han.

- De senere år har også delelinjen i arktiske strøk blitt et tema. Den enigheten vi nå har handler om en delelinje både i Barentshavet og polhavet. Den stadfester et felles standpunkt. Det er havretten og folkeretten som gjelder i områdene, sier Stoltenberg.

EN SENSASJON: Avtalen som underskrives i dag er et gjennombrudd for forholdet mellom Russland og Norge, ifølge Arne Treholt.  

ARKIVFOTO: ADRIAN ØHRN JOHANSEN/DAGBLADET
EN SENSASJON: Avtalen som underskrives i dag er et gjennombrudd for forholdet mellom Russland og Norge, ifølge Arne Treholt. ARKIVFOTO: ADRIAN ØHRN JOHANSEN/DAGBLADET Vis mer

Langvarig prosessUtenriksminister Jonas Gahr Støre forteller at Norge har jobbet lenge for å få på plass en slik avtale.

- Dette er en historisk dag, sa Støre til Dagbladet på vei inn for å undertegne avtalen.

Støre sier at regjeringen har brukt lang tid på å bli enige, tre år, og at de har møttes på flere, ulike steder.

Norsk ambassadør i Russland Knut Hauge bekrefter at det har vært harde forhandlinger.

Godt håndverkInnsatsen berømmes av norske politikere.

- Det er veldig godt håndverk av regjeringen å ha fått til denne avtalene, sier Ine Marie Eriksen (H).

Hun berømmer regjeringen for å ha fått i stand avtalen.

Dag Terje Andersen (Ap) sa seg også godt fornøyd med at avtalen er på plass.