Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jonestown-massakren:

40 år siden massakren som rystet verden

De stolte blindt på sin religiøse leder. Det kostet dem alle livet.

FORGIFTET: Barn og voksne ble forgiftet ved å drikke leskedrikk blandet med blåsyre. Video: AP. Klipp: Ørjan Ryland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For 40 år siden i dag beordret pastor Jim Jones, den karismatiske lederen av den religiøse sekten Folkets tempel, sine følgere til drepe en amerikansk kongressmann og flere journalister. Deretter fikk han sine disipler til å begå masseselvmord ved å drikke leskedrikken Kool Aid blandet med blåsyre.

Selvdrapene, som seinere er blitt kalt «Jonestown- massakren», var før 9/11, den største hendelsen i amerikansk historie hvor et betydelig antall sivile døde i en villet handling, skriver The Guardian.

Mer enn 914 mennesker døde, 276 av dem var barn. Det kollektive selvmordet i Guyana 18. november 1978 rystet en hel verden.

I ettertid er det også blitt kjent at mange ikke døde frivillig.

Men hvordan kunne ett menneske klare å lede flere hundre mennesker i døden?

KARISMATISK LEDER: Jim Jones ledet sekten Folkets tempel. Ingen av medlemmene ante at han ville lede dem i døden. Foto: NTB Scanpix
KARISMATISK LEDER: Jim Jones ledet sekten Folkets tempel. Ingen av medlemmene ante at han ville lede dem i døden. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Uvanlig leder

Pastor Jim Jones vokste opp i en fattig familie i Indiana. I oppveksten ble han beskrevet som et merkelig og intelligent barn. Jones var tiltrukket av religion og spesielt pinsebevegelsen.

Jones ble etter hvert en uvanlig gatepredikant og lidenskapelig opptatt av likestilling mellom ulike etnisiteter.

Han blandet evangelisk kristendom, New Age- strømninger og radikal sosial rettferdighet og tiltrakk seg entusiastiske følgere. Hans voksende følgerskare fikk navnet Folkets tempel.

En bedre verden

Sektmedlemmene skulle seinere bli stemplet som hjernevaskede idioter. Ifølge journalist Tim Reiterman, som har skrevet bok om sekten, stemmer imidlertid ikke dette. Ifølge Reiterman var mange av Jones følgere hardtarbeidende, sosialt bevisste og høyt utdannede mennesker. Deres mål var å hjelpe sine medmennesker og tjene Gud.

Laura Johnston Kohl (70) var en av dem som unnslapp den grufulle massakren i Jonestown.

I et intervju med Dagbladet tidligere i år forteller hun at det var viktig for henne å kjempe for en bedre verden. På 1960-tallet ble hun berørt av Vietnamkrigen og henrettelser av ledere som John F. Kennedy og Martin Luther King jr.

Det Kohl likte aller best med Folkets tempel var at det var en fullstendig integrert organisasjon som sto for sosialisme og samfunnsarbeid.

– Det var folk fra alle etnisiteter og sosioøkonomiske lag. Vi var alle villige til å gi opp komfort i et forsøk på å gjøre verden bedre. Jeg elsket at Jim Jones var i stand til å samle alle disse menneskene, forteller Kohl.

Mentalt syk

I dag beskriver Kohl Jones som mentalt syk.

– Han var en bedrager fra tidlig i livet. Han innbilte seg at han kunne redde verden. Folk spurte om det var en kirke, men i realiteten trengte Jim makt til å fôre egoet sitt. Jeg tror han dro rundt og besøkte store kirker og så hvordan folk var fullstendig oppslukt. Det fikk ham trolig til å tenke: Det er jobben jeg vil ha. Han drømte om å kunne trekke folk inn og nærmest bli sett på som et talerør for Gud, forteller Kohl.

– Hvordan forklarer du at en mann som Jim Jones klarte å få mange mennesker til å bli med på så ekstreme handlinger?

– Jim Jones var en veldig, veldig smart bedrager. Folk trodde på løftene hans. Bedragere er i stand til å besvare folks spørsmål på en smart måte. Jones skjønte hva han trengte å si i enhver preken for å holde oss alle inne i folden. Han gjorde det systematisk. Alt var gjennomtenkt og planlagt. Ingenting var impulsivt, sier Kohl.

Messias

I 1965, da Jones var i midten av 30-åra, beordret han sekten til å flytte til California. Samtidig forlot han den tradisjonelle kristne lære og så på seg selv som en reinkarnert Messias. Kommunisme var det store målet. I 1970-åra hadde Folkets tempel, med base i San Francisco, oppnådd sterk politisk innflytelse.

Jones' taleevner hadde skaffet ham beundrere som Harvey Milk og fra Black Panthers.

Men det var tegn på at noe ikke stemte i Folkets tempel. Det var ventet at medlemmene skulle hengi seg helt til Jones utopiske prosjekt. De oppga alle sine verdisaker og eiendeler, hadde lange arbeidsdager for sekten uten betalt. Sektmedlemmene brøt også ofte kontakten med sine familier.

De ble også bedt om å signere falske vitnemål på at de hadde utnyttet sine egne barn. Vitnemål som sekten seinere brukte til utpressing.

Jonestown

I 1977 vendte Jones og Folkets Tempel ryggen til California og leide et landområde i Guyana.

Stedet fikk navnet Jonestown. Det var her Jones skulle skape sitt utopiske samfunn. Her fortsatte den sosiale kontrollen av sektens medlemmer.

Antall bekymringsmeldinger vokste. Familie og venner påsto at nyfrelste medlemmer var blitt hjernevasket av Jones, og at han drev en farlig sekt. Det kom også anklager om mishandling av barn og voksne.

Drapsdagen

14. november 1978 forsøkte kongressrepresentanten Leo Ryan, sammen med sin delegasjon, som blant annet besto av amerikanske journalister, å forlate Jonestown med 14 avhoppere. Da de kom fram til den nærmeste flyplassen, ble de overfalt av væpnete menn, som opptrådte på ordre fra Jones. Det endte med at Ryan og fire andre ble drept.

Ryan hadde kommet til Guyana for å undersøke påstander om at folk ble holdt mot sin vilje i Jonestown.

Etter drapet på kongressrepresentanten Ryan holdt Jones en tale til sektmedlemmene i Jonestown. Hans sekretærer hadde forberedt cyanidgiften.

– Han sa at ingen kunne gå tilbake nå, at de alle hadde vært med på å drepe en kongressrepresentant, og at familiene deres ikke ville ta dem inn igjen. Alle hadde donert alle pengene sine til Folkets Tempel, forteller Kohl.

Kohl forteller at de gikk rundt og forgiftet barna først. Barn og spedbarn ble tvunget til å drikke giften. Andre sektmedlemmer ble funnet skutt. Jones selv ble funnet død med skudd i hodet. Ifølge Kohl innså Jones muligens at Jonestown aldri kom til å bli bærekraftig og selvforsynt.

– De fleste stolte på Jim. Ingen av dem som dro til Guyana, trodde de dro dit for å dø. Det var folk som ikke ønsket å bli værende, og som ville dra. Men mange av oss syntes også at det var et vidunderlig sted. Selv om morgenen den samme dagen, var det ikke noe som tydet på at Jim Jones faktisk skulle drepe alle sammen, sier Kohl.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!