40 år uten snømåking

BARDUFOSS (Dagbladet): Politiet etterforsker nå det katastrofale takraset med tanke på å avdekke om eieren - Målselv kommune - har begått en straffbar handling da de unnlot å måke snøen av taket på samfunnshuset i Bardufoss.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagslyset avslører det nattemørket skjulte: Kommandosentralen for tre militære avdelinger er knust til pinneved av voldsomme krefter. Stoler, bord, skrivemaskiner og telefoner ligger strødd i snøen - som vitnesbyrd om tragedien som lørdag kveld kostet tre offiserer livet.

Slitasje

I går hevdet flere personer med nær kjennskap til bygget - deriblant ordfører Lars Nymo - at taket trolig ikke har vært måkt en eneste gang siden innvielsen i 1960. Taket på hovedfløyen, som etter det Dagbladet forstår besto av papp eller shingel og ikke har vært skiftet ut på 40 år, kan dermed ha blitt gradvis svekket gjennom mange år.

Den hyppige bruken av huset setter den manglende snøryddingen i et enda underligere lys. Men ordføreren står fast på at ulykken ikke kunne forutses, man anså ikke måking av hovedtaket som nødvendig.

- Det har aldri vært noe behov for å måke taket på storsalen. Vinden har alltid blåst snøen vekk, heller ikke nå var det mer enn 60 centimeter snø der, hevder ordføreren.

- Men jeg utelukker ikke at slitasje kan forklare det som har skjedd, innrømmer Nymo.

Dødsfelle

Blant dem som reddet seg ut fra snømassene er løytnant Lars Hammer fra Drammen. Han fikk taket i hodet, men berget livet i en luftlomme.

- Flatt tak, gammelt hus, masse snø. En faretruende kombinasjon. Jeg er sjøl gammel bygningsarbeider og gjør meg mine tanker i dag. Vi arbeidet i en dødsfelle, sier han.

Lokalbefolkningen i landets største forsvarskommune er sjokkerte. Huset var et samlingspunkt og ble brukt av lag, foreninger og private.

- Forferdelig trist, dette kunne lett gått enda verre, sier William Engseth, tidligere Ap-statsråd og idrettspresident. I går ble trevirke, metall og taksperrer sikret av politiet. Slik vil man bringe klarhet i om bygningen var så svekket at det var uforsvarlig å oppholde seg inne i samfunnshuset.

Granskning

I dag ankommer fagfolk fra Norsk Byggeteknisk Institutt Målselv.

De skal granske det som er igjen av takkonstruksjonen, for å anslå hvor mye snø taket tålte.

- Det er nærliggende å tro at snøen forklarer ulykken. Men sikre er vi ikke, sier Målselv-lensmann Torkild Sandvoll.

Bare politiet vet hvor mye snø som tynget taket, de har foretatt målinger på den lille delen som sto igjen.

Bygget drives av Målselv kultur- og næringspark AS. Men i går nektet ledelsen i det kommunale selskapet - som har direkte kjennskap til bygget - å svare på ubehagelige spørsmål.

Saksøkes?

- Dette er tøft for oss, snakk med ordføreren, sier teknisk sjef Jarle Hegstad og daglig leder Helga Alver. Alvoret i situasjonen sto skrevet i ansiktet til ordfører Nymoen da det ble klart at huseier Målselv kommune i verste fall risikerer å bli anmeldt eller saksøkt.

I tillegg til politiets granskning er nemlig Forsvarets egne jurister i full gang med å vurdere ansvarsforholdene. Det bekrefter Einar Skorgen, øverstkommanderende for styrkene i Nord-Norge.

- Utleier hadde ansvaret for å holde bygget i stand. Jeg konstaterer at det kan foreligge et straffansvar. Men dette må vi komme tilbake til etter at politiet - og våre egne folk - har sett nærmere på saken, sier Skorgen.

Erstatning?

Ettersom soldatene befant seg i et sivilt hus, vil ikke Forsvaret nedsette en egen granskingskommisjon. Helt siden Vassdalen-ulykken i 1986, der 16 soldater omkom i et snøskred, har Forsvaret hatt svært høy skredberedskap under vinterøvelsene i nord. Så faller altså snøen i hodet på 76 mennesker - midt i tettstedet Bardufoss.

- Et vanvittig paradoks, vi trodde våre folk var trygge under tak, sier Einar Skorgen.

- Vil de pårørende og etterlatte nå ha krav på erstatning fra Forsvaret?

- Det er et spørsmål vi skal løse i samarbeid med dem som har mistet sine kjære, sier viseadmiralen, som i går valgte å avblåse øvelsen «Joint Winter».

KNUST TIL PINNEVED: Taket tålte ikke snømengdene, tre mennesker omkom i snømassene.