Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

40-åring tiltalt for terrorfinansiering

Skal ha samlet inn 200 000 kroner til en somalisk gruppe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||En norsk statsborger er tiltalt for terrorfinansiering, melder TV 2. Mannen skal ha samlet inn 200.000 kroner til en somalisk gruppe.

En 40 år gammel norsk statsborger skal ifølge Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ha vært sentral i overføring av penger til den somaliske islamistgruppen al-Shabaab, skriver TV 2-nyhetene.

- Dette er en sak vi mener er godt bevislagt, sier statsadvokat Pål Lønseth i Det nasjonale statsadvokatembetet.

Dette skal være første gang en norsk statsborger er tiltalt for terrorfinansiering.

Al-Shabaab erklærte i september i år troskap til al-Qaidas leder Osama bin Laden. De har utført en rekke angrep mot sivile og militære mål i blant annet Etiopia. 

Ifølge TV 2 er al-Shabaab-lederen Aden Hashi Farah Ayrow blant de som mottok penger. Han ble drept i Dusamareb i et amerikansk luftangrep 1. mai 2008.

Den nå tiltalte mannen ble sammen med to andre pågrepet i flere razziaer i fjor.

To av dem ble pågrepet i Urtegata på Grønland i Oslo. Det ble også gjennomført razziaer i en internettkafé på Grønlandstorg og i et hus i Collets gate.

Som Dagbladet.no skrev i fjor hadde mannen som nå er tiltalt en inntekt på under 25 kroner og under 7000 kroner i formue i 2007.

Han var registrert som innehaver av et selskap og et sentralt medlem i en liten veldedig organisasjon.

Da de ble pågrepet kom det fram at mennene var mistenkt for å ha finansiert terror gjennom en ideell organisasjon som organiserer pilgrimsreiser til Mekka.
Mellom 2004 og 2006 skal organisasjonen ha hatt inntekter på til sammen 27 millioner svenske kroner.

Politiet mente den gang at de hadde brukt det private «banksystemet» hawala, som ved flere anledninger skal ha blitt brukt for å finansiere al-Qaida.

40-åringen ble løslatt i fjor sommer.

(Dagbladet.no/NTB)


Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling