Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

40 års fengsel for voldtekt

Historisk dom mot amerikansk soldat på Filippinene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Vi har vist verden at rettferdig juridisk prossess er et kjennetegn ved det filippinske demokrati, sier talsmann Ignacio Bunye på vegne av president Gloria Macapagal Arroyo.

Filippinere flest fryktet at politisk press og diplomati ville føre til frifinnelse eller en mild dom mot den amerikanske marineinfanteristen Daniel Smith (21).

Men i dag falt dommen på 40 år i fengsel for å ha voldtatt 23-åringen «Nicole» i en van som kjørte ved den nedlagte amerikanske marinebasen Subic Bay på Filippinene 1. november i fjor.

Tre andre marineinfanterister og den filippinske sjåføren er frikjent for medvirkning til voldtekten.

En test

Rettssaken betegnes som en ildprøve for den tidligere amerikanske kolonien som inntil tidlig 90-tall hadde faste amerikanske militærbaser i landet.

Å få en amerikansk soldat dømt i en filipinsk rett har ikke blitt sett på som en selvfølge. Soldatene deltok på en antiterrorøvelse som del av en militær samarbeidsavtale mellom Filippinene og USA.

USA har nektet å utlevere de tiltalte soldatene, men gått med på å holde de i varetekt ved den amerikanske ambassaden i landet frem til dommen i dag. De har blitt kjørt til og fra rettssalen, og deltatt under rettssaken på vanlig måte.

DØMT: Den 21 år gamle visekorporalen Daniel Smith skriver rettshistorie på Filippinene. Han er den første amerikanske soldaten som er dømt av en filippinsk rett for forbrytelser på filippinsk jord. Normalt har USA særavtaler med land de har eller har hatt baser i, som sikrer dem mot lokal rettsforfølgelse. Foto: Scanpix
DØMT: Den 21 år gamle visekorporalen Daniel Smith skriver rettshistorie på Filippinene. Han er den første amerikanske soldaten som er dømt av en filippinsk rett for forbrytelser på filippinsk jord. Normalt har USA særavtaler med land de har eller har hatt baser i, som sikrer dem mot lokal rettsforfølgelse. Foto: Scanpix Vis mer

Hvor visekorporal Daniel Smith skal sone dommen er foreløpig uklart. Amerikanske myndigheter må først ta stilling til dommen, og vurdere hvorvidt de skal utlevere soldaten eller la han sone i hjemlandet.

Store protester

Saken har hatt stor oppmerksomhet på Filippinene, og domsavsigelsen i dag ble overført direkte på nasjonalt fjernsyn.

Flere hundre demonstranter har hatt tilhold utenfor rettssalen den siste tiden der de har kommet med anti-amerikanske slagord og fordømt de amerikanske soldatene.

- Utfallet av denne saken vil på ingen måte påvirke forholdet mellom Filippinene og USA. Dette handler ikke om diplomatiske forhold, men om universell juss, lov og dom, sier president Arroyos talsmann.

Voldtektsofferets bistandsadvokat Evalyn Ursua sier til nyhetsbyrået AP at dommen er en stygg flekk på amerikanske soldaters lange tjenestehistorie på Filippinene.

Hun berømmer dommerens mot, og mener dommen vil bidra til økt rettssikkerhet for kvinner på Filippinene.

- Jeg er skuffet over at tre av dem ble frikjent, men veldig glad for at hovedmannen ble dømt, sier offeret selv til ABS-CBN TV.

image: 40 års fengsel for voldtekt

Ifølge dommen forsøkte «Nicole» å stå i mot soldatens fysiske tilnærmelser frem til hun mistet bervissheten på grunn av høyt alkoholinntak. Hun ble så voldtatt inne i bilen mens den var i fart.

GRÅT AV GLEDE: Voldtektsofferet Nicole omfavnes av venner og familie umiddelbart etter at dommen ble klar.
PROTESTER: Saken har vakt oppsikt på Filippinene, og mange har møtt frem utenfor rettslokalene de siste dagene for å vise avsky mot de amerikanske soldatene.
Hele Norges coronakart