Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

JEMEN

40 barn ble drept da Saudi-Arabia bombet skolebussen. Bomba var fra USA

Nye rystende funn om USAs våpensalg til Saudi-Arabia.

RESTENE: En ung gutt undersøker restene av skolebussen der flere titalls andre barn ble drept. Skolebussen ble angrepet fra lufta, av et saudiarabisk fly, bevæpnet med amerikanske bomber. Foto: AFP / NTB Scanpix
RESTENE: En ung gutt undersøker restene av skolebussen der flere titalls andre barn ble drept. Skolebussen ble angrepet fra lufta, av et saudiarabisk fly, bevæpnet med amerikanske bomber. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var 9. august at en buss med over 100 voksne og gutter fra 6 til 11 år ble angrepet fra lufta.

Guttene var på skoletur.

Nå viser våpenrester og tekniske bevis at det som traff bussen, var ei 227 kilo tung laserstyrt bombe produsert av den amerikanske produsenten Lockheed Martin.

Det er CNN som avslører opphavet til bomba som drepte 40 barn. Den er svært lik den som traff en begravelse i Jemen i oktober 2016, der 155 mennesker ble drept og flere hundre skadd. Det skal også ha vært ei amerikansk bombe av typen MK83 som traff en markedsplass og drepte 97 mennesker i mars 2016.

Etter massiv kritikk tok daværende president Barack Obama til slutt ansvar og forbød salg av presisjonsbomber til Saudi-Arabia etter angrepet mot begravelsen. Forbudet ble opphevet av Trump-administrasjonen i mars i fjor.

«Legitimt mål»

Saudi-Arabia gikk i mars 2015 til krig mot Houthi-opprørerne i Jemen, der omkring 13 000 mennesker er drept og millioner er drevet på flukt og sulter.

En talsmann for den saudiledede koalisjonen bekreftet at de sto bak torsdagens bombing av skolebussen ved det travle Dahyan-markedet, men avviste før helga all kritikk og kalte det «et legitimt militært angrep» rettet mot militante.

MASSEBEGRAVELSE: Flere titalls ofre begraves side om side etter angrepet på skolebussen. Foto: AFP / NTB Scanpix
MASSEBEGRAVELSE: Flere titalls ofre begraves side om side etter angrepet på skolebussen. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

Saudi-Arabia har nå kjøpt flere tusen presisjonsbomber av USA, og er den største enkeltkunden for våpenindustrien både i USA og Storbritannia. Tall fra forskningsinstituttet SIPRI viser at USA de siste fem åra har solgt våpen til 98 land og stått for 34 prosent av all våpenhandel, mot 30 prosent i de fem foregående åra.

Menneskerettighetsorganisasjoner anklager Saudi-Arabia for krigsforbrytelser, og FN har slått fast at Jemen i dag er verdens største humanitære katastrofe. Ifølge SIPRI er det bare India som har kjøpt mer våpen enn Saudi-Arabia de siste fem åra, og landets import har økt med hele 225 prosent fra perioden før.

Kynisk spill

FNs høykommissær for menneskerettigheter rapporterte i september 2017 at bombingen fra den Saudi-Arabia-ledede koalisjonen var hovedårsaken til sivile dødsfall i Jemen. Dette ble tydeliggjort med angrepet mot skolebussen 9. august.

FNs sikkerhetsråd har krevd «en troverdig gransking» av hendelsen, men lar det være opp til koalisjonen selv å gjennomføre dette.

MATTIS: Forsvarsminister James Mattis understreker overfor CNN at USA ikke bistår Saudi-Arabia med råd eller informasjon om mulige må. Foto: AP / NTB scanpix
MATTIS: Forsvarsminister James Mattis understreker overfor CNN at USA ikke bistår Saudi-Arabia med råd eller informasjon om mulige må. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

- Man vet jo fra tidligere at den type granskinger ikke fører til noe som helst. Det hele er et kynisk spill, sa seniorrådgiver Ina Tin i Amnesty til NTB tidligere denne måneden.

I likehet med FNs høykommissær for menneskerettigheter Zeid Ra'ad Al Hussein har også Amnesty og Human Rights Watch anklaget Saudi-Arabia for mulige krigsforbrytelser.

Forsvarsminister James Mattis understreker overfor CNN at USA ikke bistår Saudi-Arabia med råd eller informasjon om mulige mål.

- Vi hjelper dem ikke med målutvelgelse, sier Mattis.

Norske handler

Dagbladet dokumenterte tidligere i år at den norske våpeneksporten til landene som kriger i Jemen, har økt kraftig fra 2016 til 2017.

Det er spesielt De forente arabiske emirater som de siste åra har gått til storinnkjøp av norsk forsvarsmateriell, blant annet ammunisjon fra Nammo.

Emiratene har, ved siden av Saudi-Arabia, vært det mest aktive landet i koalisjonen, med både luft-, sjø- og bakkestyrker inne i Jemen.I januar 2016 suspenderte Utenriksdepartementet én lisens til å eksportere ammunisjon til Emiratene.

Stansen ble opphevet igjen i februar 2017, men i desember i fjor ble det igjen innført full stans i all våpeneksport til landet. På tross av den midlertidige stansen ble det eksportert våpen for nærmere 80 millioner kroner til landet i 2016, inkludert 21,5 millioner i ammunisjon. I 2017 var eksporten på nærmere 70 millioner, inkludert nærmere 40 millioner i ammunisjon.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!