STAKK HODET UT AV TAKLUKA:  En kontrollør fra havarikommisjonen undersøker takluken på bussen hvor en 15 år gammel fransk skoleelev omkom i ettermiddag. Gutten stakk hodet opp av takluken på bussen og traff en bro som krysser riksvei 4 ved Roa. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix
STAKK HODET UT AV TAKLUKA: En kontrollør fra havarikommisjonen undersøker takluken på bussen hvor en 15 år gammel fransk skoleelev omkom i ettermiddag. Gutten stakk hodet opp av takluken på bussen og traff en bro som krysser riksvei 4 ved Roa. Foto: Cornelius Poppe / ScanpixVis mer

40 centimeter mellom busstak og overgang

Skoleelev (15) stakk hodet ut av takluka. Traff brua i 70 kilometer i timen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): En fransk skoleelev på 15 år døde tidligere i dag da han stakk hodet ut av takluka på en buss og traff en bru over riksvei 4 ved Roa i Oppland i ettermiddag.

Bussen, en privat turbuss, var på vei til Hadeland glassverk med en norsk og en fransk skoleklasse på utvekslingsbesøk om bord.

Ulykken skjedde der riksvei 4 krysser fylkesvei 16 ved Roa på Hadeland i Oppland fylke. Mellom bussen og overgangen var det bare 40 centimeters klaring.

- De kjørte en toetasjes buss. Fra veien opp til overgangen var det en klaring på 4 meter og 40 centimeter. Bussen hadde en fart på cirka 70 kilometer i timen, bekrefter operasjonsleder Tom Midthaug i Vestoppland politidistrikt overfor Dagbladet.

Luftambulanse
15-åringen ble fraktet i luftamulanse til sykehuset, hvor han døde kort tid etter ankomst.

- Han var nok i live da han ble fraktet til sykehuset, men han ble ganske fort erklært død, bekrefter operasjonelederen.

Flere ulykkesgrupper skal nå kartlegge hendelsen, ifølge NRK Hedmark og oppland.

- I kveld kommer ulykkesgruppa fra Statens vegvesen for å undersøke bussen og brua der det skjedde. Også Statens havarikommisjon for transport skal undersøke denne ulykken, opplyser politiet til statskanalen.

ULYKKESBUSSEN:  Det var bare 40 centimeters klaring mellom taket på bussen og overgangen over riksvei 4 ved Roa. Her undersøkes bussen av kontrollører fra Statens vegvesen og Havarikommisjonen. 
Foto: Cornelius Poppe / Scanpix
ULYKKESBUSSEN: Det var bare 40 centimeters klaring mellom taket på bussen og overgangen over riksvei 4 ved Roa. Her undersøkes bussen av kontrollører fra Statens vegvesen og Havarikommisjonen. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix Vis mer

Politiet vil i tillegg foreta sin egen etterforskning av ulykken.

Elevene samlet
Elevene som ble vitne til den tragiske ulykken er i kveld samlet på Harestua skole i Lunner.

- De norske og franske er samlet på skolen. Vi holder de her fordi vi ønsker at de skal være samlet. Foreldrene til de norske elvene kommer hit og vi har innhentet så mange fransktalende voksne som vi kan, og forsøker å lage det så trygt som mulig for elevene, sa rektor Arild Sandvik ved Harestua skole til Dagbladet tidligere i dag.

De franske elevene har vært i Norge på en ukes gjenvisitt etter at 9. og 10. klasse fra Harestua besøkte Frankrike i mars. - De skulle etter planen reise hjem mandag. Det blir trolig også løsningen, selv om mange av dem nok skulle ønske de kunne komme hjem med en gang. I mellomtiden skal vi gjøre alt vi kan for å ta vare på dem. De blir på skolen i kveld og overnatter også her i natt, så de får være sammen, utdyper rektor overfor NTB i kveld.

ULYKKESSTEDET:  Ulykken skjedde der riksvei 4 krysser fylkesvei 4 ved Roa på Hadeland i Oppland. Foto: REUTERS/Marianne Valkner/Scanpix
ULYKKESSTEDET: Ulykken skjedde der riksvei 4 krysser fylkesvei 4 ved Roa på Hadeland i Oppland. Foto: REUTERS/Marianne Valkner/Scanpix Vis mer