40 dager - ingen løsning

KRISTIANSAND/OSLO (Dagbladet): For fem uker siden ble to celler holdt i beredskap ved Kristiansand kretsfengsel. Politiet trodde på en rask oppklaring av de kaldblodige barnedrapene i Baneheia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siden har opptil 70 drapsjegere jaktet på morderen - eller morderne. Foreløpig har han/de klart å lure alle.

Politikilder uttrykte tidlig i etterforskningen faktisk lettelse over at drapssaken nesten syntes å være løst. Da var optimismen så sterk at kolleger av drapsjegerne snakket om en svært nærstående siktelse. På politikammeret i Kristiansand var de fleste overbevist om at drapsmannen skulle bli tatt i løpet av få dager.

Men hele Norges håp om en rask oppklaring av de sjokkerende barnedrapene, har visnet i takt med blomstene som ble lagt ved åstedet.

Dagbladet kjenner til at Kristiansand kretsfengsel den første uka etter drapene var i ekstra beredskap og holdt to celler klare. Sikkerhetsopplegget skal ha vært forsterket. Kriminalsjef Arne Pedersen i Kristiansand avviser at det var politiet som ba om dette. Uansett: pågripelsen uteble.

Lang etterforskning

De første dagene var det en svært optimistisk etterforskningsgruppe som holdt daglige pressekonferanser på parolerommet på politihuset. I dag er de fremdeles optimister, men de mener pressen har redigert bort deler av uttalelsene.

Fra neste uke trapper politiet ytterligere ned jakten på barnemorderen.

Frykten øker i befolkningen. Folk er engstelige, og redde for at mannen slår til igjen før politiet makter å avsløre ham.

40 dager etter drapene sliter politiet mer enn de i begynnelsen ga uttrykk for. Dagbladet får bekreftet at flere personer innen påtalemyndigheten og politiet ser for seg, og ikke minst frykter, en svært lang etterforskning. Politikilder sier til Dagbladet at gjerningsmannen kan ha lurt politiet mer enn etterforskerne først trodde.

Kriminalsjef Arne Pedersen i Kristiansand uttrykker seg slik:

- Jeg har aldri sagt at vi ser for oss en rask oppklaring i løpet av kort tid. Hele tida har jeg understreket at vi er optimister. Det er vi fremdeles. Jeg har presisert at det kan både komme et raskt gjennombrudd og at det kan ta tid. Det siste alternativet har ikke pressen vært så interessert i å skrive om.

Etterforskningen kan selvfølgelig trekke ut en god del uker, i verste fall enda mer. Men jeg har aldri vært i tvil om at denne saken blir oppklart, sier kriminalsjef Arne Pedersen til Dagbladet.

DNA-nedtur

Dette er grunnene til at det kan bli en langvarig jakt på drapsmannen som myrdet Lena Sløgedal Paulsen og Stine Sofie Sørstrønen:

  • Bare tre dager ut i etterforskningen mente drapsjegerne at de «antar at de har tekniske spor som kan identifisere en gjerningsmann». Dessuten understreket politiet at det var mange tekniske spor på åstedet.

Den første nedturen kom da det beste biologiske materialet, som ble funnet på jentene, ikke var mulig å lage en DNA-profil av.

Drapsjegerne i Kristiansand er stadig i muntlig kontakt med laboratorieavdelingen til Kripos i Oslo. Ingen tekniske rapporter er foreløpig ferdig. Etter det Dagbladet får opplyst, har analyseekspertene til nå ikke funnet noe som kan avsløre morderen. Det blir likevel understreket at de tekniske sporene kan føre til gjennombrudd.

  • Den andre store nedturen kom i går. Kripos fastslo da at det er lite sannsynlig at noen av de tre knivene som ble funnet i Baneheia kan knyttes til drapene. Det betyr at politiet fremdeles ikke har drapsvåpenet.

  • Politiet har aldri jobbet etter noe hovedspor.

- Vi etterforsker i flere spor, i flere retninger. Det er feil å si at vi har direkte spor, da har du et helt konkret spor du følger. Når man snakker om at vi har flere spor vi følger, er det feil måte å uttrykke seg på. Vi jobber bredt. Men det er fullt mulig å løse denne saken bare på den taktiske etterforskningsbiten, understreker Pedersen.

  • I begynnelsen var opptil 70 polititjenestemenn involvert i etterforskningen. Etter de første hektiske ukene, er bemanningen redusert til mellom 17 og 20 mann. Neste uke trappes etterforskningen ytterligere ned. Da reiser mange av drapsjegerne på ferie.
  • 140 personer var i Baneheia i tidsrommet like før og etter at jentene ble drept.

Politiet har brukt store ressurser på å kartlegge bevegelsene i turområdet. På drapsdagen er det registrert mellom 1100 og 1200 personer som var i heia i tidsrommet mellom formiddagen og midnatt. Hovedproblemet er at ingen har sett jentene sammen med uidentifiserte personer. Det er også et stort problem at politiet fremdeles ikke klart å identifisere rundt ti av observasjonene som ble gjort mellom 18.00- 20.15 drapskvelden. Ingen skal heller ha sett jentene etter at de badet.

Dusør hjalp ikke

  • En forretningsmann i Kristiansand har utlovet én million kroner i dusør for opplysninger som oppklarer dobbeltdrapet. Politiet hadde store forhåpninger om at dusøren skulle gi nye og oppsiktsvekkende opplysninger. Men dusøren har tvert imot ikke gitt politiet noen drahjelp i jakten på drapsmannen. Politikilder sier til Dagbladet at også dette så langt er en kraftig nedtur.

  • I andre kriminalsaker har de såkalte elektroniske sporene vært en viktig del av bevismaterialet for politiet. I Kristiansand er det ingen enkel oppgave å kartlegge for eksempel mobiltelefon-trafikken. Byen har et tett nett av såkalte lave basestasjoner. Bare for dekningen i Baneheia er det 30 basestasjoner. Det betyr at politiet kan få store problemer med å plotte inn gjerningsmannens bevegelser. Heller ikke videoopptak fra bensinstasjoner og bomstasjoner har vært til hjelp.