Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- 40 dager i fengsel er nok

Ammar al-Hamdan forteller at han fremdeles blir truet av libysk etterretning.

FRIGITT: Ammar al-Hamdan (34, t.v.), her med Mats Gilbert, ble sluppet fri av Muammar Kadhafis regime tidligere i uka. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN/SCANPIX
FRIGITT: Ammar al-Hamdan (34, t.v.), her med Mats Gilbert, ble sluppet fri av Muammar Kadhafis regime tidligere i uka. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hovedstaden i Qatar er sete for fjernsynskanalen Al Jazeera, som al-Hamdan jobber for. To dager etter at han kom seg over grensen fra Libya til Tunisia, ankom kameramannen den lille golfstaten.

- Endelig er jeg i frihet. Det er nok med 40 dager i fengsel, sa han med et smil til NRK.

- Uansett hvor man er i verden, er det veldig tøft å være i fengsel. I en politistat som Libya er det ekstra ille, sa al-Hamdan og fortalte blant annet om avhør som varte gjennom hele natten.

- De ville vite alt mulig: hvor jeg kom fra, når jeg forlot Bagdad, hva jeg har jobbet med, hvor jeg har reist, hvem vennene mine var.

Han ble også konfrontert med de norske bombetoktene over Libya.

- Hver dag kom de og sa «Du er norsk! Du er en gris! Dere dreper våre sivile og våre barn». Jeg tenkte jeg aldri ville få se verden igjen. Hele tiden var jeg redd de ville drepe meg for å hevne seg på Norge og Al Jazeera.

Selv om han er ute, forteller han også at han fortsatt får telefoner fra libysk etterretning, som sier at han ikke er trygg selv om han er ute av Libya.

- De sa: «Ikke snakk negativt om oss. Vi jakter på deg selv om du er i Norge. Bare tenk på dette hele tiden.» Jeg svarte at jeg har tenkt å fortelle alt jeg har opplevd, forklarer al-Hamdan.

Nyhetssjefen i Al Jazeera, Motasem Abu Dar, var en av dem som møtte den løslatte kameramannen i Doha. Han takker Norge og Utenriksdepartementet for jobben som er gjort for å få al-Hamdan fri.

Al-Hamdan vil ikke gå inn på detaljene i det han vet om jobben i kulissene, men sier han, Al Jazeera og UD må ha seg en skikkelig diskusjon. Selv vil han tilbake til jobben som kameramann, men han vil ikke reise til Libya igjen.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media