FLERE OMKOMMET: Her venter tre gutter fra Xhosa-stammen på å bli omskåret. Bildet er tatt i 2008, men 40 gutter har mistet livet etter omskjæring også i år. Foto: AFP/Alexander Joe/Scanpix
FLERE OMKOMMET: Her venter tre gutter fra Xhosa-stammen på å bli omskåret. Bildet er tatt i 2008, men 40 gutter har mistet livet etter omskjæring også i år. Foto: AFP/Alexander Joe/ScanpixVis mer

40 gutter er døde etter omskjæringer i Sør-Afrika

Og over 100 er innlagt på sykehus. Knivene steriliseres ikke mellom hvert inngrep.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Slurvete omskjæringer utført under tradisjonelle ritualer i Sør-Afrika har tatt livet av 40 gutter den siste måneden. I tillegg har flere enn 100 havnet på sykehus.

Guttene ble omskåret som en del av et tradisjonelt ritual og døde av koldbrann, dehydrering og lungebetennelse, sier Sizwe Kupelo, talsmann for helsedepartementet i Eastern Cape.

- De som praktiserer ritualet, omskjærer opptil 50 gutter med samme kniven uten å sterilisere den. I stedet bruker de urter for å vaske redskapene, og nettopp derfor risikerer guttene å få infeksjoner, forklarer Kupelo.

Eastern Cape er en av Sør-Afrikas fattigste provinser og et av de får stedene der gutter fortsatt blir sendt til hemmelige skoler for omskjæringsseremonier for å markere deres overgang til manndommen.

Gutter dør hvert år etter mislykkede omskjæringer av tradisjonelle kirurger med dårlig opplæring.

I fjor mistet 91 gutter livet på grunn av komplikasjoner etter inngrepene.

Det siste dødsfallet inntraff i byen Tsolo, hvor en 19 år gammel gutt mistet livet kort tid etter at han ble innlagt på sykehus.

(NTB)