Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

40 klatrere gikk forbi døende mann

David Sharp satt døende på 8500 meters høyde i Himalaya. 40 klatrere gikk rett forbi uten å hjelpe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Rundt 200 mennesker har mistet livet i ekspedisjoner på Mount Everest, verdens høyeste fjell. Hittil i år har minst 11 personer mistet livet på Everest. Flere steder må klatrerne gå over lik som ligger langs ruta.

En av de siste er den engelske ingeniøren David Sharp (34), som omkom i forrige uke. Flere klatreekspedisjoner passerte Sharp mens han satt døende under en klippe.

En av dem var Mark Inglis, som er første person som har klatret til topps på Everest med benproteser.

- I 7900 meters høyde er det vanskelig å holde seg selv i live. Han var veldig dårlig, nær døden. Vi diskuterte hva vi burde gjøre en del, det var en veldig vanskelig avgjørelse, sier han til London Daily Telegraph.

Fikk oksygen

Inglis anslår at den døende briten ble forbipassert av rundt 40 klatrere den dagen. Ingen hjalp ham, bortsett fra ekspedisjonen til Inglis, som ga ham noe oksygen.

- Han var ikke en del av vår ekspedisjon, han var med i en langt mindre profesjonell ekspedisjon, sier Inglis.

Inglis er nå nede igjen fra fjellet. Han sliter med frostskader i fngrene og riskerer amputasjon. Begge beina hans ble amputert på grunn av forfrysninger etter en klatreekspedisjon i 1982.

DØDELIG SKJØNNHET: 11 personer har mistet livet på Everest hittil i år. Foto: SCANPIX
DØDELIG SKJØNNHET: 11 personer har mistet livet på Everest hittil i år. Foto: SCANPIX Vis mer

For lite oksygen

Dewa Sherpa jobber for Asian Trekking, selskapet som utstyrte Sharp før ekspedisjonen. Han mener briten tok med for lite oksygen, og kritserer ekspedisjonens sammensetning.

- Han tok med to fireliters flasker og sa det var i reserve. En vanlig klatrer ville tatt med minst fem flasker. Jeg regner med at han ville prøve å gå opp uten oksygen, sier Sherpa.

Å bestige Everest uten oksygen regnes som svært krevende og farlig. Gruppen han klatret med, var uten guide og hadde ingen ledere.

- Etter base camp ville de greie seg selv, sier Sherpa.

Får kritikk

Edmung Hillary, som 29. mai 1953 var med å bestige Everest for første gang, sier til New Zealand Herald at det var galt av klatrerne å etterlate briten til den sikre død.

- Jeg synes hele holdningen til å klatre everest har blitt skremmende. Folk vil bare opp til toppen. De gir blanke i folk som kan være i trøbbel, og det imponerer meg overhodet ikke at de etterlot noen under en stein for å dø.

40 klatrere gikk forbi døende mann
GA OKSYGEN: Mark Inglis ekspedisjon ga den døende briten oksygen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media