40 krigsforbrytere på frifot i Norge

Sakene dreier seg om drap, tortur, voldtekt og attentater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Drøyt 40 selverklærte krigsforbrytere og voldtektsmenn som kom til Norge som asylsøkere, går fri uten at politiet har avhørt dem. Asylsøkerne har selv fortalt om sine forbrytelser til norske myndigheter.
- En stor del av sakene dreier seg om drap, tortur, voldtekt og attentat. Alt er alvorlig kriminalitet. Den som kommer til Norge og sier at han har nasket, kommer ikke på disse listene, sier politiinspektør Terje Kristiansen i Oslo politidistrikt til VG.

Han sier det knapt har vært noen avhør i løpet av det siste året som Oslo-politiet har hatt ansvar for å etterforske alvorlig kriminalitet begått i utlandet av utenlandske statsborgere som nå er i Norge. Kristiansen skylder på ressursmangel.

- Når en påstått episode fra ti år tilbake skal konkurrere med et ferskt drap i Oslo, er vi nødt til å prioritere, sier han.

Alle intervjuene av asylsøkernes egne beretninger blir sendt automatisk fra Utlendingsdirektoratet (UDI) til Oslo politidistrikt. For politiet er det tidkrevende å verifisere innrømmelsene før avhør og etterforskning kan settes i gang.
Kristiansen tror asylsøkernes egne innrømmelser blant annet kan skyldes et håp om å få bli i landet. Han er mer bekymret for drapsmenn som befinner seg i Norge, men som ikke fortalte om ugjerningene sine da de søkte asyl.

(NTB)