Intensiven på Ullevål

40 ledige vakter på tre uker

Førstelinja har sprengt kapasitet.

TUNGT BELASTET: Intensivavdelingen på Ullevål universitetssykehus merker pandemiens virkninger til fulle. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
TUNGT BELASTET: Intensivavdelingen på Ullevål universitetssykehus merker pandemiens virkninger til fulle. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert

Leger i intensivpleien slår nå alarm om at kapasiteten er sprengt. Og da særlig i forbindelse med at coronasmittetrykket forventes å øke i nærmeste framtid, ikke minst på grunn av omikron-varianten.

Dag Jacobsen, leder for Medisinsk intensivavdeling ved Ullevål universitetssykehus, sa umiddelbart etter Jonas Gahr Støres redegjørelse av nye tiltak tirsdag at statsministerens ord «står i stil» til coronasituasjonen - men ropte samtidig et varsko om at slitasjen på legene i førstelinja er stor.

- Det hjelper ikke med gode planer. Vi har nok utstyr, men personellet er slitne, advarte han.

Orker ikke

Gina Bovim, tillitsvalgt for frontlegene ved Medisinsk klinikk på Ullevål universitetssykehus, stiller seg hundre prosent bak budskapet.

- Vi har gjort en uformell kartlegging blant legene som går vakt i mottaket, og det går tydelig fram at de er slitne: 60 prosent sier de er altfor slitne og ikke orker å ta ledige vakter, sier hun til Dagbladet og forklarer:

- Det er mange ledige vakter på grunn av mye sykdom blant legene. Vaktene skal dekkes opp av dem som allerede er slitne - det blir veldig utfordrende når det er stor pågang av pasienter. Det er mye trøkk i mottaket, høyere arbeidsintensitet enn noen gang tidligere i pandemien. 99 prosent sier de er travle eller svært travle, opplyser legen.

NY VIRUSVARIANT: Lurer du på hva omikron-viruset er, og hvordan det kan påvirke oss i Norge? Dette vi om den nye varianten. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: Storyblocks / Anton Lier Vis mer

Bovim mener undersøkelsen viser at de rundt 70 legene som går turnus i førstelinja, ikke tåler mer trøkk.

- Én ting er å være på jobb, en annen ting er å dekke opp for dem som er syke, inkludert nattevakter. De siste tre ukene har vi hatt 40 ledige vakter, forteller hun.

Forplanter seg

Bovim forklarer at slitasjeproblemene forplanter seg på sykehuset.

- Vaktene blir dekket opp av leger fra sengepostene - da blir det mer arbeid på sengepostene. Så det blir merbelastning uansett, over hele linja. Også på avdelingene som har de mest krevende pasientene.

Legen minner om at det ikke bare er covid-19-syke pasienter som har befatning med førstelinja. Men summen blir uansett økt belastning.

- Vi opplever at pasientene som kommer inn, er ganske dårlige - det krever at legene er mer til stede i mottaket og driver mer aktiv behandling.

Travlere vakter, færre folk

- Hvordan kan problemet løses?

- På starten av pandemien bemannet vi veldig opp. Og utover covid-19-pasientene uteble de andre pasientene, dermed fikk vi bedre kapasitet i mottaket. Nå er ekstrabemanningene vi hadde, til en viss grad dratt ned igjen, men nå har vi mye travlere vakter og har manko på folk, svarer Bovim og fortsetter:

- Det er vanskelig å se at vi klarer å stå i denne situasjonen over lang tid. Vi har lavere bemanning nå enn på et tidspunkt i pandemien da det var mindre å gjøre. Vi har høyt sykefravær og mange ledige vakter. Vaktene blir dekket opp fordi noen strekker seg langt - men det er stor slitasje, og mange er kjempeslitne.

NYE TILTAK: Tirsdag formiddag redegjorde statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) for Stortinget om status for coronahåndteringen i Norge. Vis mer

Legen legger til:

- Nå har vi stått i dette et par måneders tid. Samfunnet åpner igjen, men dette er vår situasjon. Nå er vi fryktelig slitne etter lang tid i pandemi, og mange har gjort en formidabel innsats for å få det til å gå rundt.

Intensivavdelingsleder Dag Jacobsen ropte i september varsko om at også mange sykepleiere ved avdelingen har sluttet. Han uttrykte håp om at den nye regjeringen ville ta grep om situasjonen.

Etterlyser meteren

Under tirsdagens pressekonferanse kunngjorde statsminister Støre ingen ny nedstenging, men derimot en håndfull nye regler og anbefalinger; de nye reglene dreier seg om isolasjon og karantene ved sykdom, mens anbefalingene går på munnbindbruk, testing og hjemmekontor.

Jacobsen ga umiddelbart uttrykk for at de nye tiltakene generelt var godt nytt - med et forbehold om at regjeringen kunne gått lenger når det gjelder «jokeren» omikron.

- Det er lettere for statsministeren enn lederen for intensivavdelingen, for det er vi som får trøkket - vi er i knestående allerede. Legene i front er veldig slitne og jobber mye overtid - det er de som bærer mye av hovedbøra nå, sa han til Dagbladet, og la til:

- Meter'n bør tilbake.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer