Jordras i Halden sentrum:

40 meter har rast ut i elva

Torsdag kveld raste deler av bryggepromenaden i Halden sentrum ut i vannet. 45 personer er evakuert, men ingen har kommet til skade. Natt til fredag ble mesteparten av arbeidet på stedet innstilt, men brannvesenet har flydd med droner over elva.

Innsatsleder på stedet Stig Ødegård med oppdateringer etter jordraset i Halden sentrum. Reporter: Johannes Fjeld. Video: Jostein Sletten. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

HALDEN (Dagbladet): Politiet har sperret at deler av bybrua i Halden sentrum etter et jordras torsdag kveld.

- Litt før klokka 21 kom det inn en melding til nødetatene om et ras som hadde gått i en av hovedgatene i Halden, og ut i elva. Alle nødetatene dro til stedet, sa innsatsleder Stig Ødegård til Dagbladet natt til fredag.

Innsatslederen fortalte at de har evakuert et leilighetskompleks med 45 personer som følge av raset.

FUGLEPERSPEKTIV: Det har blitt brukt droner over jordraset i Halden sentrum natt til fredag. Video: Jostein Sletten. Reporter: Johannes Fjeld. Vis mer

- Vi har en geolog som har kommet for å ta en vurdering på om det er fare for en ny utglidning. Det vil si at det har vært et firma som for Halden kommune har gravd for å stemple opp mot fare for utglidning, og under dette arbeidet har det glidd ut en del meter med sand som bunnen består av. Vi vurderer nå om det er fare for mer utglidning, fortalte Ødegård i 00.30-tida natt til fredag.

Ulf Ellingsen, teknisk direktør i Halden kommune, bekreftet også overfor Dagbladet at Statens vegvesen jobber med et prosjekt på stedet, og at jordraset har skjedd i forbindelse med dette arbeidet.

RAS: Jordras i Halden. Hele bryggepromenaden har rast ut i vannet. Foto: Kristian Bjørneby / Halden Arbeiderblad
RAS: Jordras i Halden. Hele bryggepromenaden har rast ut i vannet. Foto: Kristian Bjørneby / Halden Arbeiderblad Vis mer

Innsatsleder Ødegård fortalte at beboerne ved nærmeste adresse er evakuert som følge av raset, og at det totalt dreier seg om 45 personer.

- De blir evakuert til seinest i morgen tidlig, sa Ødegård.

Ifølge innsatslederen er det per nå ingen indikasjoner på at noen mennesker har gått med i raset.

- Det blir tatt et søk ute i elva i tilfellet, men vi har ingen indikasjoner eller opplysninger på at det er noen som er savnet, sa Ødegård.

- Cirka 40 meter lang sprekk hvor deler av bryggepromenaden har sklidd ut i elva. Promenaden var avstengt, skrev politiet på Twitter torsdag kveld.

Jobbet på stedet

RAS: Omtrent 40 meter har rast ned i elva. Foto: Fredrik Hagen / NTB
RAS: Omtrent 40 meter har rast ned i elva. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer

Operasjonsleder Terje Skafsnes sa til Dagbladet torsdag kveld at entreprenøren som arbeider på stedet skulle ha en geolog for å vurdere området i morgen. Klokka 23.00 sa han at de er i en «vurderingsfase».

- Det ligger et boligkompleks i bakkant, på den andre siden av veien, så vi sørger nå for å evakuere dem for å ikke ta noen sjanser. Alle instanser inkludert NVE er på vei, også har prosjektlederen hos Statens vegvesen kalt inn sine kolleger slik at vi får all informasjon på bordet. Videre vil vi diskutere ytterligere tiltak, sa Ellingsen.

Ikke stresset

- Hvor alvorlig er situasjonen?

- Det viktigste nå er å sørge for at det ikke blir mer alvorlig enn det allerede er. Vi tar ikke noe risiko med tanke på dem som bor i området, og slik det ser ut på nåværende tidspunkt, så har vi kontroll.

Foto: Fredrik Hagen / NTB
Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer

Jan Rune Nilsen er medeier på adressen som er evakuert.

- Jeg er ikke så stressa for dette. Jeg dro ned og ga litt trøstende ord til de som ble evakuert, sa Nilsen til Dagbladet torsdag kveld.

Dagbladet følger saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer