40 millioner år uten mannfolk

Biologer har funnet vanndyr som har formert seg i 40 millioner år uten hanndyr.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oppdagelsen er svært oppsiktsvekkende. Tidligere har forskere vært på sporet av dyreliv uten tokjønnet befruktning, kun for å finne mannfolk-utgaven ved nærmere ettersyn.

Amerikanske biologer fra Harvard-universitetet har oppdaget det de mener er en art vannlevende organismer som har levd og formert seg i 40 millioner år. Uten hannlige eksemplarer.

Normalt sett har alle levende organismer en blanding av gener fra hankjønn og hunkjønn. Dette beskytter dyra mot utslettelse når farlige mutasjoner oppstår. Ved at det hele tiden blir laget nye artsmessige kombinasjoner vil ikke alle individene i en gruppe være like sårbare ovenfor mutasjon.

Den lille organismen kalles Bdelloid Rotifer og forskerne håper at dypere kunnskap om hvordan den har klart seg gjennom 40 millioner år skal kunne bidra til å løse gåten rundt genetiske dysfunksjoner som for eksempel Alzheimers sykdom.

Forskere har den senere tid kommet over flere arter de har antatt for å bare være av ett kjønn. Til nå har det hver gang vist seg at det var noe de overså, melder det vitenskapelige tidsskriftet Science. Nærmere undersøkelser av en antatt enkjønnet insektart avslørte et lite hanvesen som klamret seg til et av bena til hundyra.

Undersøkelser av Bdelloidens DNA tyder imidlertid på at damen kan rett og slett vise seg å være enerådende.