40 millioner foreldreløse barn om 10 år

Skrekkbildet er 40 millioner sultne og foreldreløse barn i drift over det afrikanske kontinentet. Det er ikke noe fjernt scenario. Det er antakelig virkelighet om 10-20 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Torild Skard var i over fire år regionaldirektør for FNs barnefond UNICEF i Vest-og Sentral-Afrika. Nå er hun hjemme i Oslo med boka «Mødrenes kontinent».

- Ved inngangen til det nye århundret var 10 millioner barn sør for Sahara blitt foreldreløse på grunn av aids. Tallet dobles nå i løpet av få år. Afrika kan få barnehærer over hele Sub-Sahara. Krigsherrer kan lett rekruttere flokker av fattige og foreldreløse unger som slakter og lemlester, slik vi har sett i Sierra Leone og Liberia. Hjelpetiltak fra myndigheter og organisasjoner blir ofte en dråpe i havet.

Innsyn

- Gjennom ditt arbeid i FN har du førstehånds kunnskap om denne situasjonen. Hvor sannsynlig er dette skrekkscenariet?

- Katastrofen er ikke helt uunngåelig. Det er stor forskjell på landene i regionen. Enkelte stater har gode mulighetger for å klare segforholdsvis bra, som for eksempel Senegal. Mye dreier seg om opplysning og systematisk innsats, svarer Torild Skard.

Veteranen fra Sosialistisk Venstreparti vil nok gjerne formidle et positivt bilde av det Afrika som ble frigjort fra kolonistyre og undertrykking mens hun selv ble aktiv politiker. Men hun erkjenner at utfordringene er skremmende.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer