Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

40 millioner truet av sult

40 millioner afrikanere er truet av sult i 2003 dersom ikke det internasjonale samfunnet bidrar med 7,5 milliarder kroner i nødhjelp. Også i Irak er det et desperat behov for hjelp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sa leder for Verdens matvareprogram (WFP) i New York mandag. Leder for FN-organisasjonen, James Morris, raste mot det han beskrev som dobbeltmoralen i det internasjonale samfunnet.

- Hvordan har det seg at vi rutinemessig aksepterer et nivå av lidelse og håpløshet i Afrika som vi aldri ville akseptert i noen annen del av verden? spurte Morris

- Dette kan bare ikke fortsette, legger han til.

Ifølge Morris er det et inntrengende behov for mer penger for å unngå en sultkatastrofe. Mange flyktninger mottar allerede halvparten av sine månedlige matrasjoner.

Desperat i Irak

Morris sa samtidig mandag at WFP har et desperat behov for å få inn de 10 milliarder kronene som de har bedt om til Irak.

- Vi er glad for fremgangen så langt, men vi har fortsatt en lang vei igjen og vi har ikke råd til å miste tid, sa Morris.

Til nå har organisasjonen fått inn drøye to milliarder kroner. USA har bidratt med mesteparten, og resten kommer fra Storbritannia, Australia, Tyskland, Canada, Spania, Ny Zealand og Italia.

455 milliarder til krig

Men USA bruker 120 ganger så mange penger på Irak-krigen som på å hjelpe sivile som den samme krigen rammer.

- Den amerikanske administrasjonen bruker 3,8 milliarder kroner på humanitær hjelp og mat til irakiske sivile, og svimlende 455 milliarder kroner på det militære felttoget mot Irak, sier dr. Jaime Miranda og David Barr, helseeksperter ved Universitetet i London.

Miranda og Barr sier at hjelpeorganisasjonene er frustrerte over mangel på samarbeid fra amerikanernes side.

- Både på regionalt og globalt nivå er folks helse, verdighet og velvære forutsetninger for stabilitet og sikkerhet, og likevel blir disse forutsetningene behandlet som mindre viktige i «krigen mot terror», sier de to helseekspertene.

(NTB-Reuters-AFP)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media