40 prosent kan bli borte fra jobb

Utfordringen blir at svært mange vil bli syke, sier helseministeren.

INFORMERTE OM SVINEINFLUENSA:  Helseminister Bjarne Håkon Hanssen. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
INFORMERTE OM SVINEINFLUENSA: Helseminister Bjarne Håkon Hanssen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I går annonserte WHO at svineinfluensaen har nådd nivå fem av seks mulige på pandemiskalaen.

- Jeg har spurt helsedirektøren hva dette betyr. Det betyr at vi nå har konstatert at sykdommen er etablert og sprer seg i to forskjellige land- først i  Mexico og så i USA. Sakte, men sikkert vil sykdommen spre seg og komme til Norge, sier helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen.

Sammen med helsedirektør Bjørn-Inge Larsen og overlege Bjørn Iversen fra Folkehelseinstituttet informerte han om den siste svineinfluensautviklingen på en pressekonferanse klokken 12 i dag.

- Mange vil bli syke
- Den gode nyheten er at vi har sett i USA at det er mye som tyder på at folk ikke blir veldig syke. Det kan endre seg, men svineinfluensaen vil trolig bli som en kraftig influensa. Utfordringen er at ingen er immune mot dette, slik vi er mot vanlig influensa. Derfor vil mange flere bli syke, noe som vil utfordre hele samfunnsapparatet vårt, sier Hansen. 

- Vi er ikke redde for at mange vil dø, men for at mange vil bli syke. Også store mengder helsepersonell vil bli syke. Dette er en stor utfordring, understreker ministeren.

Vil ramme alle sektorer

Helsedirektøren anslår at så mange som 40 prosent av landets arbeidstakerer kan bli borte fra arbeid på grunn av svineinfluensaen.

- En pandemi er ikke bare en utfordring for helsesektoren. Et mulig høyt sykefravær kan ramme alle sektorer. Hvis vi får det slik at 20-30 prosent av innbyggerne vil bli syke, så kan sykefraværet kunne bli 40 prosent fordi folk må være hjemme å pleie syke barn. Dette må alle sektorer planlegge for, sier Bjørn-Inge Larsen.

- Vi må ta høyde for at 50 prosent kan bli smittet, men bare 25 prosent vil bli skikkelig syke. Noen vil måtte være hjemme for å ta seg av syke slektninger og barn, utdyper han overfor Dagbladet.no.

Vil ta tid
Folkehelseinstituttet tror imidlertid sykdommen vil spre seg svært langsomt, og mener det vil ta lang tid enda før vi kan vente at mange vil være smittet i Norge.

- Dette er vanlig, men vanskelig å forutse, sier overlege Bjørn Iversen fra Folkehelseinstituttet.

Helsedepartemtentet jobber med å sette opp en informasjonstelefon om svineinfluensa for publikum. Denne vil trolig være oppe over helgen.