Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rohingya-befolkningen:

40 rohingya-landsbyer skal ha brent ned siden oktober

Human Rights Watchs Asia-direktør, Brad Adams, hevder avtalen om å sikre trygg retur for dem som har flyktet fra Myanmar bare var et PR-stunt.

Brent ned: Dette bildet ble tatt i oktober, og viser restene av nedbrente landsbyer nær Maungdaw nord i delstaten Rakhine. Lenger ned i saken kan du se de nye satelittbildene Human Rights Watch hevder beviser nye ødeleggelser. Foto: Marion Thibaut / AFP / NTB Scanpix
Brent ned: Dette bildet ble tatt i oktober, og viser restene av nedbrente landsbyer nær Maungdaw nord i delstaten Rakhine. Lenger ned i saken kan du se de nye satelittbildene Human Rights Watch hevder beviser nye ødeleggelser. Foto: Marion Thibaut / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet/NTB): 40 rohingya-landsbyer skal ha brent ned i løpet av oktober og november, hevder Human Rights Watch. Det har de kommet fram til etter å ha analysert satellittbilder av landsbyer i delstaten Rakhine i Myanmar.

Det gjør at antallet delvis eller totalt ødelagte rohingya-landsbyer siden 25. august har steget til 354. I løpet av denne perioden har hundretusenvis av rohingyaer flyktet til Bangladesh.

23. november skrev Myanmar og Bangladesh under en avtale som skulle sikre samarbeidet med å returnere flyktningene i Bangladesh over en tidsperiode på to måneder.

Bare to dager seinere skal satellitter ha fanget opp en brann og ødeleggelser av bygninger i en av rohingya-landsbyene i delstaten Rakhine. Fire landsbyer skal også ha blitt ødelagt mellom 25. november og 2. desember, ifølge menneskerettighetsorganisasjonens analyser.

AVSLØRINGEN: Dette er satelittbildene Human Rights Watch hevder avslører at ødeleggelsen av landsbyer har fortsatt, selv etter at Myanmar underskrev samarbeidsavtalen som skulle sikre trygg retur for de som hadde flyktet til Bangladesh. Det øverste bildet ble tatt 6. november, mens det nederste ble tatt 2. desember. Foto: Human Rights Watch / Digital Globe / NTB Scanpix
AVSLØRINGEN: Dette er satelittbildene Human Rights Watch hevder avslører at ødeleggelsen av landsbyer har fortsatt, selv etter at Myanmar underskrev samarbeidsavtalen som skulle sikre trygg retur for de som hadde flyktet til Bangladesh. Det øverste bildet ble tatt 6. november, mens det nederste ble tatt 2. desember. Foto: Human Rights Watch / Digital Globe / NTB Scanpix Vis mer

- PR-stunt

Organisasjonens Asia-direktør, Brad Adams, hevder avtalen bare var et PR-stunt. Og referer til Myanmar ved å bruke landets tidligere navn, Burma.

- Den burmesiske hærens ødeleggelser av rohingya-landsbyer bare dager etter at avtalen om hjemsendelser av flyktninger ble inngått, viser at løftet om å sørge for trygge returer bare var et PR-stunt, sier Adams.

I forrige uke la Leger Uten Grenser fram en rapport der det het at minst 6 700 rohingya-muslimer er blitt drept i voldshandlinger, blant dem 700 barn. Tallet er basert på undersøkelser gjennomført blant rohingyaer som flyktet til Bangladesh.

En gransking i regi av hæren i Myanmar i forrige måned konkluderte med at det ikke er blitt begått massevoldtekt, utenomrettslige henrettelser, vold og ødeleggelser i regi av sikkerhetsstyrkene.

Brad Adams hevder analysen av satellittbilder viser at avtalen mellom Myanmar og Bangladesh ikke kan tas seriøst, og at landsbyer fortsatt ødelegges selv om hæren nekter for det.

Krise

Siden august skal over 600 000 mennesker ha flyktet fra Myanmar og både FN og amerikanske myndigheter har beskrevet dette som etnisk rensing.

Krisen startet den 25. august, da rohingya-opprørere gikk til angrep på 30 politi- og militærposter. Minst 71 mennesker skal ha blitt drept i et opprør i og rundt landsbyen Rathedaung i delstaten Rakhine, hevdet Myanmarske myndigheter den gang.

Sammenstøtene i landsbyen kom dagen etter at en kommisjon ledet av tidligere FN-sjef, Kofi Annan, anbefalte myanmarske myndigheter å oppheve restriksjonene mot rohingyaene, for å unngå mer ekstremisme både blant dem og i den buddhistiske majoritetsbefolkningen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!