Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Barnevernet og menneskerettighetene

40 saker mot norsk barnevern i Strasbourg

To nye barnevernssaker er tatt til behandling i Den europeiske menneskerettsdomstol (EMD).

EMD-STORM MOT NORGE: Saken til Trude ble tatt til behandling i Menneskerettsdomstolen i desember 2015. Siden er ytterligere 39 norske barnevernssaker satt under lupen i Strasbourg. Video: Siv Johanne Seglem og Asle Hansen Vis mer

- Det er riktig at EMD har kommunisert ytterligere to saker for norske myndigheter om barnevern. Det er en refleksjon av at sakene er klaget inn for EMD. I og med at EMD også i en rekke øvrige saker foretar en vurdering av norsk praksis på dette området, ser vi ikke dette som overraskende, sier Norges EMD-agent, advokat Marius Emberland hos Regjeringsadvokaten, til Dagbladet.

Det betyr at Menneskerettsdomstolen har tatt hele 40 norske barnevernssaker til behandling siden den omstridte tvangsadopsjonssaken til den norske barnemora Trude slapp gjennom domstolens trange nåløye i desember 2015.

39 saker er etter barnevernloven, én etter barneloven.

Nektes telefonkontakt

Bare én av de to nye norske barnevernssakene som nå er tatt til behandling er publisert i EMDs database.

Saken omhandler en tyrkisk statsborger, for tida bosatt i Tyrkia, som er gift med en norsk kvinne.

De er foreldre til et barn, født i Tyrkia i mars 2014.

VANT OVER STATEN: Ken og Vibeke vant over staten i Strasbourg. Saken er den niende av hele 35 norske barnevernssaker som er tatt til behandling i Menneskerettsdomstol siden desember 2015. Reporter: Asle Hansen / Dagbladet Vis mer

Under et opphold i Norge, ble et vedtak om plassering i fosterhjem fullbyrdet.

Avgjørelsen ble stadfestet av tingretten ved dom i oktober 2015.

Klageren hadde på dette tidspunktet et forbud mot innreise til Norge.

I mars 2017 fastsatte bestemte fylkesnemnda at mannen skulle få samvær med sitt barn to timer, to ganger per år, som skulle gjennomføres når klageren var i Norge.

Han ble nektet kontakt med barnet på telefon, elektroniske kommunikasjonsformer eller gjennom sosiale medier.

Søkte familiegjenforening

I februar 2018 ble innreiseforbudet opphevet. Klageren besøkte Norge to ganger og hadde samvær med barnet, etter å ha fått innvilget besøksvisum.

I januar 2019 fastsatte Høyesterett samværsrettighetene for klageren til to timer seks ganger i året, men opprettholdt forbudet mot kontakt med barnet via telefon eller internett.

BARNEVERN: Statsminister Erna Solberg uttaler seg om de nye barnevernsdommene. Video: NTB Scanpix. Vis mer

Samtidig søkte mannen om familiegjenforening i Norge.

Klageren har anført at så lenge hans søknad om familiegjenforening ligger til behandling, vil han, i samsvar med langvarig praksis fra utlendingsmyndighetene, bli nektet besøksvisum.

Dermed vil en nektelse av kontakt med barnet per telefon eller internett bety null kontakt mens søknaden blir behandlet.

Klageren mener Norge har brutt artikkel 8 i Den europeiske menneskerettskonvensjon (EMK).

Det er dette Strasbourg nå har bedt staten om å svare for.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!