Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

40 sivile drept nær Bagdad

40 sivile mistet livet og flere ble skadd etter eksplosjoner i et irakisk ammunisjonsdepot i en Bagdad-forstad. Hendelsen utløste antiamerikanske protester.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

40 personer er drept og mange er alvorlig skadd etter eksplosjoner i et ammunisjonslager i dag. Området i Bagdad rommer både industri og boliger, sa en irakisk lege i en ambulanse som fraktet skadde og drepte til sykehus.

Flere ligger begravd under ødelagte hus etter eksplosjonen i lageret i Zaafaraniya, rundt 20 kilometer sørvest for sentrum av Bagdad. Der hadde de amerikanske styrkene samlet irakisk ammunisjon, ifølge øyenvitner.

Noen amerikanske soldater ble også skadd, ifølge den amerikanske hæren.

- Nei til USA

Flere menn fra området kjørte en kolonne av biler ut av forstaden mens de ropte antiamerikanske slagord.

Korrespondenten til nyhetsbyrået Reuters så seks kister, trolig inneholdende lik til noen av de drepte, på den første lastebilen i kolonnen. De passerte en amerikansk kontrollpost som ble opprettet etter at innbyggerne i Zaafaraniya tvang de amerikanske soldatene ut av området.

- Nei til amerikanere, nei til Saddam, ja, ja til islam! ropte mennene på arabisk, noen av dem med vaiende grønne islamske flagg. De bar også bannere påskrevet «stopp sprengningene nær sivile» og «terroren etter krigen».

En amerikansk soldat sier til Reuters at irakere begynte å skyte mot de amerikanske styrkene på åstedet for eksplosjonen, og at de derfor ble tvunget til å trekke seg tilbake.

Ukjente gjerningsmenn

De amerikanske styrkene sier årsaken til eksplosjonen var at ukjente gjerningsmenn skjøt nødbluss inn i ammunisjonslageret.

- Fiendtlige styrker skjøt fire nødbluss inn i et ammunisjonslager, noe som førte til en eksplosjon som satte i gang en rekke andre eksplosjoner, sier kaptein Patrick Sullivan i den amerikanske hæren.

- Jeg hadde akkurat våknet og skulle til å spise frokost da jeg hørte en kraftig eksplosjon fra nabohuset. Det brant overalt. Eksplosjoner drønnet gjennom nabolaget. Fire kvinner og et barn ble brent til døde, sier en irakisk mann som selv ble skadd, til Reuters.

En CNN-korrespondent på åstedet melder at ifølge vitner ble minst 14 irakere drept da en rakett fra ammunisjonslageret traff et hus.

Sivilt strøk

Rasende beboere i Zaafaraniya sier de før har klaget over at amerikanerne har brakt ammunisjon inn i området og sprengt disse i kraftige detonasjoner.

Store eksplosjoner ble hørt i den irakiske hovedstaden i mer enn en time tidlig i dag morges, opplyser en Reuters-korrespondent.

Tidligere sa en kaptein i den amerikanske invasjonsstyrken at amerikanske soldater gjennomførte kontrollerte eksplosjoner av irakisk ammunisjon.

Store mengder irakisk ammunisjon er blitt ødelagt etter at amerikanske styrker tok kontrollen over byen 9.april.

(NTB-Reuters-AFP)

BRANNSKADE: 30 år gamle Kudeir bærer sin brannskadde ni måneder gamle sønn i sikkerhet i Zaafaraniya etter eksplosjonene i et ammunisjonslager i dag.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media