40 smittet av musepest

Vær forsiktig når du gjør reint på hytta. Musepest kan være dødelig for mennesker

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Hittil i år er det meldt om over 40 tilfeller av musepest hos mennesker her i landet, noe som er en dobling i forhold til i fjor.

Dette er musepest:

• Virussykdom (Puumalavirus) som kan overføres til mennesker via avføring eller sekret fra gnagere, særlig mus.

• Rammer særlig personer som ferdes mye i skog og mark.

• Sykdommen smitter ikke fra person til person.

• Inkubasjonstiden (tiden fra du blir smittet til du får symptomer) er fra 3 til 6 uker. Dersom du har hatt sykdommen blir du immun.

• Influensaliknende sykdom med vondt i hodet, ryggen, magen og halsen. Noen får kvalme og oppkast. Etter 3-5 dager kan infeksjonen slå seg på nyrene og gi akutt nyresvikt. I så fall kan du få lav urinproduksjon eller merke blod i urinen.

• Diagnosen kan stilles ved hjelp av en blodprøve.

• Det finnes ingen medisin som kan forkorte eller mildne forløpet av sykdommen, så du må vente til den går tilbake av seg selv. Ta det med ro i mellomtien.

Kilde: Lommelegen.no

- De fleste tilfellene er oppdaget i Oppland og Nordland. Tidligere har også Hedmark vært rammet, sier lege Arne Broch Brantsæter ved nasjonalt forlkehelseregister til Nationen.

Nylig ble det meldt om fire tilfeller i Telemark, melder NRK.

I år er det museår, noe som betyr ekstra mye mus i Norge - og økt fare for musepest. Og det er klatremusa som er den største smittebæreren.

Virussykdom

Musepest skyldes et virus som kan smitte over fra mus til menneske, og mennesker blir ofte smittet etter kontakt med muselort.

Det er særlig menn mellom 30 og 50 år som smittes av viruset, de fleste etter å ha trukket inn støv fra muselort etter å ha gjort reint etter de små, ubudne gjestene.

Inkubasjonstiden er fra to til seks uker, dermed kan det ta noe tid før man oppdager at man er smittet. Feber er det første tegnet.

- Du får noe som ligner på influensa, pluss kraftige rygg- og magesmerter, og kanskje nyresvikt. Sykdommen kan være dødelig, men det er heldigvis svært sjelden, sier Broch Brantsæter.

Nyresvikt

 I alvorlige tilfeller går symptomene over i ryggsmerter, og da kan det dreie seg om nyresvikt. Hvert år må noen mennesker i dialysebehandling for musepest, i følge Brandtsæter.

Han anbefaler folk å være varsomme når de gjør reint etter de små smittebærerne; bruk en våt klut ved fjerning av muselort, og munnbind dersom du feier eller støvsuger dritten. Og alltid hansker.

I 1998 var det et toppår for mus og musepest i Norge.

Da ble 228 mennesker registrert smittet.

Og foreløpig finnes det verken vaksine eller behandling mot selve infeksjonen - kun mot eventuelle komplikasjoner.

FARLIG SØT:</B> Over 40 nordmenn er smittet av musepest hittil i år - en virusykdom som i verste fall kan være dødelig.
FARLIG SØT: Ekspertene råder deg til å bruke hansker og munnbind når du hanskes med muselort - eller som her, de ubudne gjestene selv.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer