40 studenter evakuert

I løpet av et døgn vil orkanen Ivan nå Cuba. På Isla Mujeres er 40 norske studenter evakuerert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sammen med 28 norske studenter har Karen Elisabeth Ohm Heskja og Trond Ola Tilseth blitt flyttet fra sitt opprinnelige bosted til et hotell på Cienfuegos.

- Vi snakker mye sammen og støtter hverandre. Stemningen er rolig, forteller Ohm Heskja på telefon fra Cuba.

Tatt av tidebølge

Ivan passerte Jamaica i går hvor den tok med seg minst 16 menneskeliv. Åtte av dem ble drept i Jamaicas havn da en diger tidebølge reiste seg mot fastlandet. Ivan har til sammen tatt 41 menneskeliv på sin ferd over Grenada, Venezuela og Den Dominikanske republikk.

Studiekoordinator for de 28 studentene på Cuba, Trond Ola Tilseth, forteller at alle er godt forberedt:

- Det som kan skje er at strømmen går slik at det blir vanskelig å få kontakt med oss på telefon, fax og e-post i noen dager. Han legger til at alle har det bra og at stemningen blant studentene er god. Tilseth forteller at studentene har blitt oppfordret til å ha fulloppladede mobiltelefoner slik at de kan sende SMS hjem om at de har det bra.

Elendige hus

Havana er trolig det stedet der Ivan lettest kan få herje fritt med hus og menneskeskjebner. Cubas hovedstad er overbefolket med 2,5 millioner mennesker som lever i falleferdige hus som knapt er vedlikeholdt de siste 45 åra. Enkelte bygninger på Cuba er så gamle at de vil kollapse ved den minste storm.

Myndighetene har beordret alle som lever over fjerde etasje til å flytte til et lavere nivå, ifølge CNN. Svært få av Cubas innbyggere har utstyr til å sikre husene sine mot stormen, de mangler helt basale ting som kryssfinér og spiker. Til og med tape er det vanskelig å oppdrive. I motsetning til folk i andre land tar cubanerne vanligvis advarsler om å søke dekning alvorlig.

Cubas president Fidel Castro har nektet å ta imot hjelp fra USA. Han mener det er for sent å komme med en utstrakt hånd nå all den tid USA opprettholder handelsboikotten mot øyriket.

Etter at orkanen har passert Cuba vil den trolig treffe Isla Mujeres, en liten øy utenfor Cancun. Der er 40 norske studenter nå evakuert. Bølgene er i ferd med å bygge seg opp og evakueringen skjer derfor så raskt som mulig. Isla Mujeres er en liten og flat øy. Det er ikke et sted å være i orkan. Gruppen vil ta inn på et hotell midt i sentrum av Cancun og være der til Ivan har passert.

GODT FORBEREDT: Trond Ola Tilseth tror det vil gå bra med de 28 studentene han har ansvaret for på Cuba.
NEI-TAKK: Cubas leder Fidel Castro har gitt klar beskjed om at han ikke er interessert i å ta imot hjelp fra USA.
TOK LIV: Mindt 16 mennesker ble drept da Ivan passerte Jamaica. Orkanen fikk også ødelagt strømforsyninger.